Gvozdenović: Otpad i buka najveći problem

Vlada dala saglasnost za dodatnih 270.000 eura za nabavku novih pumpi i stvaranje uslova za prvu proizvodnju soli u ulcinjskoj Solani
202 pregleda 8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović
Ažurirano: 02.09.2016. 18:11h

Stanje životne sredine u 2015. u Crnoj Gori bilo je dobro, a najveći problemi su sa otpadom, otpadnim vodama i bukom.

To se navodi u Izvještaju o stanju životne srdine u 2015. godini, koji je juče nakon sjednice Vlade predstavio ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

“Radili smo detaljne analize kvaliteta vazduha, a Izvještaj je dopunjen podacima o sezonskoj koncentraciji polena. Generalno, vazduh u Crnoj Gori, sa aspekta prisustva sumpor- oksida, azota i ugljen-oksida je dobrog kvaliteta. Postoje određene mjere za neke gradove kao što su Pljevlja i Podgorica, ali to je druga priča kojom se bavimo”, kazao je Gvozdenović.

On je naveo da je posebna pažnja poklonjena klimatskim promjenama.

“Imali smo jako uspješno učešće u okviru Pariskog sporazuma o klimi. Crna Gora se izjasnila o namjerama smanjenja emisije sa efektom staklene bašte (GHG) od 30 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. Na tome intenzivno radimo, to nije deklarativno, i sve buduće aktivnosti će biti usmjerene u tom pracu”, kazao je Gvozdenović.

Što se tiče voda, on je naveo da Ćehotina i Vezišnica ne ispunjavaju visoke kriterijume kvaliteta, ali da postoje određene mjere kako prevazići te probleme.

“Morska voda za kupanje je bila odličnog kvaliteta, što je pokazalo 95,8 odsto uzoraka, četiri odsto je bilo zadovoljavajućeg, a 0,2 odsto nezadovoljavajućeg kvaliteta. Ulažemo ogromana sredstva za realizaciju sistema otpadnih voda. Do 2030. godine to će koštati 600 miliona, a već je angažovano oko 200 miliona eura”.

On je naveo da je analiza poljoprivrednog zemljišta pokazala da ni u jednom od analiziranih uzoraka nije utvrđeno zagađenje zemljišta uzrokovano neadekvatnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja.

“Tokom 2015. godine generisano je 326.000 tona otpada, što znači da je svaki stanovnik proizveo oko 500 kilograma na godišnjem nivou, ili 1,44 kilograma dnevno. Imamo rješenja, ali nisam zadovoljan tempom realizacije. Trebalo je da od svih opština dobijemo godišnje planove upravljanja otpadom. Plan koji smo do sada dobili nije na tom nivou koji nam garantuje da ćemo efikasno i brzo realizovati plan”, kazao je Gvozdenović.

On je rekao da je Vlada dala saglasnost za dodatnih 270.00 eura iz kapitalnog i budžeta Ministarstva, kako bi Nacionalni parkovi na kvalitetan način upravljali Solanom. To su, kako je pojasnio, pare za nabavku novih pumpi i stvaranje uslova za prvu proizvodnju soli.

Bonus video: