HRA: Hitno obezbijediti asistenete u nastavi djeci sa posebnim potrebama

"Prema informacijama HRA, asistenti koji su danas radili u školama nemaju zaključene ugovore i preporučeno im je da rade volonterski", rekli su iz te NVO
0 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.09.2016. 18:16h

Nevladina organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Ministarstvo prosvjete da hitno i trajno obezbijedi asistente u nastavi djeci sa posebnim potrebama u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom koja garantuje pravo na besplatno inkluzivno obrazovanje.

Iz HRA si istakli da djeca sa posebnim potrebama imaju pravo na obrazovanje po principu jednakih šansi i bez diskriminacije.

"To znači da imaju pravo na podršku u okviru obrazovnog sistema i u vidu ličnog asistenta", navodi se u saopštenju HRA.

Prema njihovim riječima, iako lični asistenti u redovnoj nastavi u školama u Crnoj Gori postoje već više godina, s odličnim rezultatima, njihov kontinuirani rad nažalost do danas nije obezbijeđen.

"Prema informacijama HRA, asistenti koji su danas radili u školama nemaju zaključene ugovore i preporučeno im je da rade volonterski", rekli su iz te NVO.

Kako su ocijenili, izuzetno zabrinjava činjenica da danas, na početku školske godine, djeca s posebnim potrebama nijesu imala uslova da krenu u školu i prate nastavu kao i sva druga, jer im neophodni asistenti s izvjesnošću nijesu bili obezbijeđeni.

"Ovakva situacija je i kod njih i njihovih roditelja mogla da dovede do nepotrebnog stresa i poniženja, sasvim suprotno obavezi države da kroz inkluzivno obrazovanje obezbijedi "pun razvoj ljudskih potencijala i osećanja dostojanstva i samovrijednosti", kako nalaže Konvencija o pravima osoba s invaliditetom", smatraju u HRA.

Oni su ukazali da je Komitet za prava osoba sa invaliditetom nedavno objavio Opšti komentar prava na inkluzivno obrazovanje iz Konvencije, u kome je navedeno da država mora da prihvati da je pojedinačna podrška prioritet i da mora da bude besplatna na svim nivoima obaveznog obrazovanja.

"Takođe, u Komentaru se navodi da uvođenje đaka s invaliditetom u redovnu nastavu bez neophodnih strukturnih prilagođavanja u nastavi znači da nema inkluzije", dodaju iz HRA.

Oni su pojasnili da je Komitet poručio ministarstvima prosvjete da moraju da obezbijede da se svi resursi investiraju u unapređenje inkluzivnog obrazovanja, i za neophodne promjene u institucionalnoj kulturi, politici i praksi.

"HRA apeluje na Ministarstvo prosvjete da odmah nađe način da obezbijedi besplatnu podršku asistenata u nastavi svoj djeci kojima je ona potrebna u skladu s njihovim ljudskim i dječjim pravom", naglasili su iz te NVO.

Bonus video: