Ulcinj: Nelegalna gradnja prijetnja upisu u UNESCO

Projekat upisa ulcinjske drevne tvrđave, stare dva i po milenijuma, u UNESCO realizuje Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa ministarstvima kulture Hrvatske i Italije
99 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Rada Brajović
Ulcinj, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 30.08.2016. 14:48h

Ambasadorka Francuske i stalna predstavnica u UNESCO- u Dragica Ponorac i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasija Miranović boravili su danas u Ulcinju gdje su sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom razgovarali o mogućem upisu Venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV i XVIII vijeka, na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Cungu je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, kazao da će Opština snažno podržati kandidaturu tvrđave za članstvo u UNESCO i dodao da je to dobra osnova i za razvoj kulturnog turizma.

Ponorac je istakla da će ekspert ICOMOS-a (Međunarodni savjet za spomenike), koji će u svojstvu evaluatora dati mišljenje na nominacioni dosije za ulcinjsku tvrđavu, uskoro boraviti u Crnoj Gori. Ona je, piše u saopštenju, izrazila zabrinutost da nelegalni objekti, kao što je konstrukcija lifta u istočnom dijelu i nedovršeni objekat pri zapadnim zidinama Starog grada, mogu biti ozbiljna prijetnja kandidaturi tvrđave te da je neophono preduzeti hitne mjere u cilju sanacije stanja i štete koja je njihovom izradnjom prouzrokovana.

"Kazala je da će o ovom problemu upoznati sve relevatne političke faktore u zemlji i inostranstvu", navodi se u dopisu.

Projekat upisa ulcinjske drevne tvrđave, stare dva i po milenijuma, u UNESCO realizuje Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa ministarstvima kulture Hrvatske i Italije.

Bonus video: