Bečanović o imenovanju direktora škola: Partijska knjižica jača od zakona

Bivša pomoćnica ministra prosvjete tvrdi da su direktori nezakonito imenovani u bar šest škola
116 pregleda 3 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: URA
Tatjana Bečanović, Foto: URA
Ažurirano: 26.08.2016. 08:14h

Bivša pomoćnica ministra prosvjete i članica pokreta URA Tatjana Bečanović ocijenila je da se direktori škola biraju po političkoj liniji, mimo zakona, i pod zaštitom ministra Predraga Boškovića i prosvjetnih inspektora.

Ona je istakla da su “u najmanje šest škola nezakonito imenovani direktori”.

Kao primjer nezakonitosti navela je izbor direktora Srednje stručne škole u Bijelom Polju i člana Bošnjačke stranke Semira Balića.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Balić imenovan za v.d. direktora odlukom ministra prosvjete Boškovića, a protivno zakonu. Pojasnila je da je Bošković prvo odlučio da ne izabere direktora, bez objašnjenja zašto nije izabran nijedan od tri kandidata koji su ispunjavali uslov.

Potom je, kaže, izabrao Balića za v.d. direktora, iako je ranije u pomenutoj odluci konstatovao da on ne ispunjava uslove, jer nema pet godina radnog iskustva na poslovima obrazovanja i vaspitanja.

Ukazala je i da prevozno preduzeće "Simon Vojaž" uživa “privilegovan položaj” i da je Ministarstvo prosvjete sa njim potpisalo ugovor, iako je ponuđen duplo skuplji prevoz učenicima.

“Data je potvrda da to preduzeće nema poreskog duga, a 15 mjeseci kasnije pojavio se dug od 500.000 eura”.

Kazala je da su direktori škola dostavljali mnogo veći broj učenika koji koriste prevoz od realnog i da taj slučaj istražuje i specijalni tužilac, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

“Onaj ko nije preduzeo ništa jeste ministar Bošković, provjereni zaštitnik direktora koji krše zakon”.

Ocijenila je da su postojali problemi sa korišćenjem ćirilice u OŠ "Jugoslavija" u Baru, jer direktorica Lidija Raković nije naručila ćirilična svjedočanstva.

Tvrdi da je prosvjetni inspektor Svetozar Bulatović ignorisao informacije koje bi mogle da inkriminišu direktoricu i “u suprotnosti sa zakonom izvršio inspekcijski nadzor”.

Kazala je da će od Uprave za inspekcijske poslove tražiti da preispita njegov rad, jer se, kako tvrdi, on uvijek šalje kada treba zaštiti nekog

Duško Bjelica “nesavjesno” vodi UCG

Bečanovićeva je kazala da Fakultet za crnogorski jezik i književnost košta građane 600.000 eura godišnje.

Istakla je da je prilikom osnivanja Vladin Savjet za kvalifikacije iznio podatak o “izuzetno izraženom deficitu” visokoobrazovanih lica sa diplomom Crnogorskog jezika i južnoslovenskih književnosti.

“Poslodavci su, navodno, izrazili potrebu za 116 lica tog obrazovnog profila, pa je neophodno osnovati Fakultet na Cetinju. Stoga zahtijevam da se svi koji imaju 'deficitarnu' diplomu, a trenutno su na birou rada, pod hitno zaposle, ili da neko prizna da je lagao”.

Bečanovićeva tvrdi da je Prosvjetna inspekcija na Fakultetu za sport utvrdila nepostojanje Poslovnika o radu od 2008. godine, zbog čega su sve donesene odluke nezakonite.

Ocijenila je da dekan tog fakulteta Duško Bjelica na isti način - „nesavjesno“, sada vodi Univerzitet Crne Gore, pokazujući „istu stručnost i znanje“.

Bonus video: