Crnogorski pomorci obnavljaju znanje: Vježbaju sve što ne žele da im se desi

Integrisanu, petodnevnu obuku obnove znanja čini nekoliko modula - preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spasavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige
137 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski primorci, Foto: AZALEA
Crnogorski primorci, Foto: AZALEA
Ažurirano: 22.08.2016. 19:58h

Napuštanje broda koji tone, gašenje požara, prolaženje kroz zapaljene prostorije pune dima, spašavanje povrijeđenih i pružanje prve medicinske pomoći...

Sve to ovih dana u Bijeloj prolazi ekipa od 24 crnogorska pomorca - polaznika prve integrisane obuke za obnovu znanja, koja se priređuje u skladu sa zahtjevima Međunarodne pomorske organizacije IMO.

Ti zahtjevi inkorporirani su u novi crnogorski Pravilnik o sticanju zvanja i ovlašćenja pomoraca koji je nedavno stupio na snagu, a Pomorski trening centar „Azalea“ u Bijeloj premijerno je organizovao kompleksnu obuku.

“Polaznici obuke su naši pomorci ranga od mehaničara do zapovjednika broda a koji, shodno pravilima Manila amandmana STCW konvencije, jednom u pet godina moraju proći obuku za osvježavanje znanja. Zahtijevano trajanje obuke je 40 sati, odnosno pet radnih dana i sastoji se od 25 odsto terorijske obuke i 75 odsto praktičnog rada, korišćenjem tzv. žive opreme i simulatora kojima se vjerno oponašaju realne situacije koje se mogu dogoditi na brodu”, kazao je „Vijestima“ trening menadžer u „Azalei“ Srećko Tripović.

Objasnio je da sa polaznicima radi šest sertifikovanih instruktora, četiri demonstratora i dva doktora medicine.

Integrisanu, petodnevnu obuku obnove znanja čini nekoliko modula - preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spasavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige.

Instruktori i polaznici obuke koriste ukupno više od pola miliona eura vrijednu pravu opremu kakva se nalazi na brodovima i koja ispunjava sve standarde SOLAS konvencije - pravi zatvoreni čamac za spasavanje i spasilački čamac, specijalna “survival suit” odijela, opremu za simulaciju helikopterskog spašavanje iz mora, splavove za spašavanje za 6, 12 i 20 osoba, brzi spasilački čamac, protivpožarnu opremu sa izolacionim aparatima za disanje sa integrisanom opremom za komunikaciju, različite tipove prenosnih i fiksnih protivpožarnih aparata za odgovarajuće tipove požara, poligon-zgradu na dva sprata u kojoj se simuliraju požari u zatvorenom prostoru...

„Sve procedure davanja hitne medicinske pomoći povrijeđenom, prenos povrijeđenog upotrebom priručnih sredstava kao i Neil-Robertson Stretchera, polaznici obuke savladavaju upotrebom, između ostalog, simulatora/lutke 'Resusci Anne' koja vjerno simulira različite vrste povreda, otvorenih i zatvorenih preloma, krvarenja i signalizuje kada polaznik pravilno na lutki obavlja proceduru reanimacije”, kazao je Tripović.

Bonus video: