Pozvao novom, pojasnio starom

Ministarstvo zdravlja je samo dopunilo Poziv, pozivajući se na staru vladinu Uredbu donijetu 2014. godine
64 pregleda 1 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2016. 16:24h

Ministarstvo zdravlja objavilo je juče pojašnjenje poziva od 12. avgusta za podnošenja zahtjeva za stavljanje lijeka ili dijetetskog proizvoda na listu ljekova.

Umjesto da zbog moguće pravne nesigurnosti i problema zbog neobjavljivanja vladine Uredbe o kriterijumima za stavljanje, odnosno, skidanje ljekova sa liste, produži proizvođačima rok iz poziva, Ministarstvo je samo dopunilo falični

Poziv, pozivajući se ovog puta na staru vladinu Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje osnovne i dopunske liste donijetu 2014. godine.

U dopuni prvobitnog poziva, Ministarsto zdravlja je pojašnjenjem omogućilo proizvođačima da ukoliko im je zbog kratkog roka, problem dobiti dokumentaciju o statusu lijeka iz Agencije za ljekove Crne Gore, “mogu podnijeti i potvrdu o statusu iz drugih agencija za ljekove zemalja gdje je lijek registrovan".

Tako je ovaj vladin resor, kojim rukovodi Budimir Šegrt, dva puta tokom posljednje sedmice neprijatno iznenadio proizvođače ljekova i njihove ovlašćene predstavnike u Crnoj Gori, koji zbog toga ni juče nijesu krili nezadovoljstvo. Oni navode da je ostalo nejasno da li se ponovo radi o mogućem propustu Šegrtovih činovnika ili očiglednoj namjeri.

Poziv za predaju zahtjeva oročen je do 25. avgusta u 17 časova, a sastavni dio prvog poziva je Uredba o kriterijumima za stavljanje, odnosno, skidanje ljekova sa liste, koja još nije ni stupila na snagu.

Iz kabineta ministra Šegrta “Vijesti” nijesu mogle dobiti objašnjenje zašto se u jučerašnjem pojašnjenju poziva Ministarstva zdravlja pominje stara Uredba iz 2014. godine, budući da je prvobitni poziv objavljen u skladu sa Vladinom uredbom donijetom 28. jula ove godine (koja čini njegov sastavni dio), a koja još nije odštampana u Službenom listu.

Od ministra “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovore na pitanja zašto je Ministarstvu zdravlja požurilo sa pozivom tokom godišnjih odmora i prije objave osnovne Uredbe u Službenom listu i da li se na taj način stvara pravna nesigurnost i otvara prostor za moguće zloupotrebe i koruptivne radnje.

Ako poziv Ministarstva zdravlja ostane oročen do iduće srijede, najviše koristi bi, kako tvrde pojedini proizvođači, mogao da ima neko od privilegovanih proizvođača koji su, kako navode, moguće imali insajderske informacije o datumu objave poziva za podnošenje zahtjeva za stavljanje ljekova na listu, i na vrijeme obezbijedili neophodnu i veoma obimnu dokumentaciju za svoje ljekove.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedini svjetski proizvođaći ljekova već su se svojim partnerima i ovlašćenim prodavcima proizvoda u Crnoj Gori obratili sa upozorenjem da bi se zbog ove “nelegalne” situacije i neizvjesnosti, koja može potrajati, u narednom period, mogli povući sa crnogorskog tržišta.

Godišnje se za ljekove u Crnoj Gori (bez medicinskih sredstava) potroši više od 30 miliona eura.

AmCham traži produženje roka za podnošenje zahtjeva

Komitet za zdravlje Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, prethodnih nekoliko dana, koncipirao je ozbiljne primjedbe proizvođača ljekova na poziv Ministarstva zdravlja od 12. avgusta, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora. Direktor Američke privredne komore Marko Miročević potvrdio je sinoć “Vijestima” da su Ministarstvu zdravlja uputili molbu i traže produženje roka za podnošenje zahtjeva za stavljanje ljekova ili dijetetskog proizvoda na listu. Miročević smatra da su zahtjevi za produženje roka koje su naveli u dopisu opravdani. Stavljanjem lijeka na pozitivnu listu se omogućava da se neki preparat propisuje pacijentima o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: