Na obali Zete "mali raj" za pse i mačke

Najveći dio porodičnog imanja u Pričelju, prije šest godina Mirjana pretvorila u prihvatilište
1342 pregleda 7 komentar(a)
mali raj za pse i mačke, Foto: Damira Kalač
mali raj za pse i mačke, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 18.08.2016. 13:53h

Gdje god bi našla napuštenog psa ili mačku, Mirjana bi ih odnosila kući. To je radila i kao djevojčica, dok je odrastala i živjela sa majkom. To radi i danas, živeći sa suprugom.

Mirjana Vasiljević je najveći dio porodičnog imanja u Pričelju, na obali Zete, gdje su ranije imali porodičnu farmu, prije šest godina pretvorila u prihvatilište za napuštene životinje. Nazvala ga je „ Mali raj ”. U „Malom raju” sa suprugom brine o oko 80 životinja - 50 pasa i tridesetak mačaka, a svako ima ime.

“Te životinje su uglavnom sa ulice. Nađem ih i dovedem”, priča ona i dodaje da je tek nekoliko pasa u “ Mali raj ” dovedeno na molbu društava za zaštitu životinja i pojedinaca.

“Dovedem ih, pa vodim kod veterinara na liječenje. Ako ne uspijem da ih udomim, što se dešava, ostanu“ priča ona.

Glavni u „Malom raju” je Srećko, dočekuje i ispraća posjetioce.

“Srećko je pas koji je ostavljen na ulici. Kada sam ga našla, nekoliko dana sam mu nosila hranu, a on je malo, pomalo, stigao kod mene. Sad je glavni“, kaže Marina. Kuću Vasiljevića čuvaju ženka i mužjak koji su se našli na ulici.

“Ženka je tokom šetnje pronašla tog mužjaka, on je došao za njom kod mene i sad su nerazdvojni“, kaže Mirjana.

Dok pričamo o „Malom raju”, četiri štenca vire iz jednog boksa.

“Našla sam ih kad sam išla u prodavnicu. Tri dana sam ih spašavala iz vode. Jedva sam došla do njih. Nosila sam i kosijer, da se izborim sa šumom, da ih spasem“.

Štenci su ostavljeni po rođenju, bili su bez majke, pa ih je Mirjana, kao i mnoge druge, othranila na cuclu.

Ova žena je posebno osjetljiva na napuštene, iznemogle životinje. Tako su dom u njenom skloništu našla i tri čupavca iz Danilovgrada.

“Našla sam ih pored smeća, jedan je bio potpuno krvav. Bili su puni buva, krpelja...“

Kod Mirjane je i jedan slijepi pas, to je štene kojem je neko slomio vilicu.

„Veterinari su preporučili da ga uspavam, ali nisam. Napreduje i lijepo jede, našao je način kako da se izbori sa povredom“, kaže ona.

Životinjama je neophodna veterinarska njega, redovna vakcinacija, stalno tretiranje dlake preparatima protiv insekata, koji su potencijalni prenosioci različitih bolesti. Kako bi kontrolisala broj životinja u skloništu, Mirjana ih steriliše.

“Sve ženke iz “Malog raja” su sterilisane. U veterinarskoj ambulanti K9 sterilizaciju plaćam 55 eura”, priča ona.

Troškove sterilizacije, kao i sve druge oko njege štićenika, snosi sama ili uz pomoć donatora. Posebno je zahvalna Slovenki, Jasni Krajnc, koju je upoznala putem Facebooka.

“Od nje sam prije tri mjeseca dobila 300 eura pomoći. Jasna je ljubitelj životinja i taj novac je sakupila među rodbinom i prijateljima”, kaže ona i dodaje da je iz Slovenije, osim novčanu, dobijala i pomoć u ljekovima, preparatima za njegu pasa i mačaka (preparati protiv buva, krpelja).

Mirjana naglašava da svaku donaciju koju dobije javno i objavi, uz račune, kojima dokazuje kako je potrošen novac.

Nerijetko se desi da je neko zamoli da pričuva psa, ostavi hranu, uz obećanje da će se vratiti.

“I onda se više nikad ne pojavi, psi ostanu kod mene”, kazala je ona.

Mjesečno, kada joj iz nekog društva za zaštitu životinja ostave psa na pansion, to naplaćuje 30 eura.

Iako Zakon o zaštiti dobrobiti životinja omogućava ostvaranje privatnih skloništa za napuštene životinje, Mirjana navodi kako nije uspjela da dobije podršku Glavnog grada.

“Raspitivala sam se ranije, ali rekli su mi da, ako mi se ne drže psi, da ih pustim na ulicu“.

Mirjana smatra da je u Podgorici previše napuštenih životinja.

“Ovo je moj doprinos, ali mi je neophodna i pomoć drugih. Bilo kakva pomoć za nas je odlična - kućice, hrana, daske, materijal da se uredi naš ' Mali raj '”. Pozvala je građane da obiđu „ Mali raj ” i udome psa ili mačku.

Mali raj možete naći na Facebooku, a Mirjanu možete dobiti putem telefona 068776941.

“Svaka pomoć je dragocjena”, kazala je ona i pozvala građane da obiđu Mali raj i udome psa ili mačku. Možda u Malom raju, dodaje Mirjana, pronađu davno izgubljenog ljubimca…

Stojović: Za Podgoricu jedno sklonište je nedovoljno

Podgorica ima jedno sklonište za napuštene životinje i to nije dovoljno, smatra veterinar Predrag Stojović , iz ambulante “Montvet”.

On tvrdi da je neophodno „još najmanje jedno, ili čak dva skloništa“.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja omogućava zainteresovanima da osnivaju skloništa, ali moraju da zadovolje uslove.

“Pansione i skloništa mogu osnivati privredna društva i preduzetnici, odnosno druga pravna lica na lokacijama na kojima smještaj životinja neće narušavati javni red i mir”, navodi se u Zakonu, te dodaje da skloništa moraju ispunjavati veterinarsko-sanitarne uslove.

„Trenutni pansioni u kojima udruženja čuvaju pse ne zadovoljavaju te uslove i teško da bi se mogli prilagoditi onome što zakon propisuje. Njih su udruženja prihvatila pretežno iz nužde, jer nemaju gdje da sklone pse sa ulice“, kazao je Stojović . Podgoričko sklonište za napuštene životinje se nalazi na Vrelima ribničkim i njime upravlja “Čistoća”, predviđeno je samo za smještaj pasa. Ambulanta “Montvet” daje popust od 25 odsto na veterinarske usluge udruženjima za zaštitu životinja „Ruka-šapi” i „Spas”, koja brinu o napuštenim životinjama. Isti popust dobijaju i oni koji su udomili životinje sa ulice preko njih, ali samo ako imaju ugovor sa udruženjima. Stojović navodi da je to neophodno kako bi se izbjegle zloupotrebe, koje su se dešavale.

Bonus video: