Najtraženija hrana: Pica na parče i voda sa česme

Restoran i obje terase Gradske kafane u centru grada dobro su posjećene svake večeri i mjesti se teško može naći, ali gosti troše manje nego prethodnih godina i uglavnom se opredjeljuju za jeftinija jela
374 pregleda 10 komentar(a)
Herceg novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.08.2016. 11:17h

Na hercegnovskoj rivijeri posljednjih dana bilježe dobru posjetu . Zvanična statistika kaže da je preko 30 hiljada turista na odmoru ili 1 odsto više nego lani početkom avgusta, ali da ih je još oko desetak hiljada neprijavljenih. Uprkos većem broju gostiju , su ugostitelji su saglasni da je promet nešto slabiji od lanjskog u istom periodu.

Gosti uglavnom traže najjeftiniju hranu, a za piće vodu sa česme. U popularnom Popaju – restoranu brze hrane na hercegnovskom Škveru , kažu da je promet malo slabiji u odnosu na lanjski. Kod njih se parče pice može dobiti z a 1,5 eura, a slatke palačinke sa eurokremom za 2,5 eura. Gosti najčešće traže točenu coca colu – čaša košta 1 euro. Pica se, kao i u drugim objektima prodaje od 3,5 do 7 eura. Forte mare, koji najbolji promet bilježi u noćnim satima, gostima nudi jela sa roštilja. Cijene se kreću od 2 eura za malu pljeskavicu do 3,5 koliko treba izdvojiti za punjeni batak ili pljeskavicu sa salatom.

U Stanici koja je smještena u objektu čiji je vlasnik poznati reditelj Emir Kusturica ističu da imaju dobru posjetu, ali da je ove godine evidentna slabija platežna moć.U njihovoj bogatoj paleti ponude, baziranoj na „morskoj“ hrani, najbolje prolazi salata od morskih plodova koja košta 6 eura. Lignje su takođe tražene, a porcija košta 9 eura.Kilogram bijele ribe , za koju tvrde da je uvijek sveža, jer nabavku obavljaju svaki dan, košta 45 eura, ali je gosti rjeđe naručuju.Kod njih se može ručati za 6 eura.

I u Konobi Cago za kvalitetnu bijelu ribu treba izdvojiti 45 eura za kiologram. Najjeftinija je pašta bolonjeze koja košta 7 eura, dok se cijena ostalih jela kreće do 18 eura. U konobama i restoranima cijene su nešto veće, ali je usluga kvalitetnija i ponuda bogatija.

U restoranu Škver koji ima atraktivnu terasu na samoj morskoj obali u blizini Gradske luke, gosti najčešće traže čorbu i girice, jer su to najjeftinija jela na meniju. Za bijelu ribu koja (1 kilogram) košta od 30 do 50 eura , gosti se rijetko odlučuju.

I u restoranu Tri lipe, ovog ljeta , uprkos raznovrsnoj ponudi, najbolje prolaze najjeftinija jela: pljeskavice i ćevapi.

U caffeu DO DO nude slana jela-pice i sendviče i zadovoljni su prometom, ali su poznatiji po ponudi 24 vrste sladoleda koji je veoma tražen. Kugla košta 60 centi.

Restoran i obje terase Gradske kafane u centru grada dobro su posjećene svake večeri i mjesti se teško može naći, ali gosti troše manje nego prethodnih godina i uglavnom se opredjeljuju za jeftinija jela.

Voda sa česme je najtraženije piće. U jednom restoranu, koji ima bežićni internet, gost je proveo nekoliko sati samo uz čašu vode sa česme, kojom su ga konobari uredno poslužili. Ove godine popularno je i točeno pivo koje košta 2 eura, a u restoranima takođe je traženo traženo i točeno vino . Ako se naručuje flaširano vino, onda se opet bira najjeftinije, kaže jedan od konobara. Kvalitetna vina koja koštaju i preko 100 eura, uglavnom ostaju na policima. Istina i u nekim „boljim“ vremenima potražnja za skupim vinima nije bila velika.

Bonus video: