Rožajke počele protest u Podgorici: Nećemo odustati

Kako je rekla, već šest, sedam mjeseci "na ulici" traže ispunjenje zahtjeva. “Nema naše dokumentacije, od 1990. do 2003. godine je zapaljena dokumentacija”, tvrdi Murić
66 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2016. 10:15h

Žene iz Rožaja koje traže rješenja za 400 zahjeva po osnovu rođenje troje i više djece počele su danas protest ispred zgrade crnogorskog parlamenta koji će, kako su navele, trajati dok ne ostvare svoja prava.

Predstavnica majki, Rafeta Murić kazala je da su došli u Podgoricu da opet zatraže svoja prava. “Imamo problem sa Zavodom za zapošljavanje u Rožajama, nas interesuje zašto nam ne izdaju rješenja koja su vraćena na prvostepeni postupak”, rekla je Murić novinarima. Ona je poručila da okupljene žene, njih oko 30, neće odustati. “Tražićemo od Vlade, Skupštine i (Borisa) Marića da se naš problem riješi”. Kako je rekla, već šest, sedam mjeseci "na ulici" traže ispunjenje zahtjeva. “Nema naše dokumentacije, od 1990. do 2003. godine je zapaljena dokumentacija”, tvrdi Murić.

Ona je pojasnila da je od 400 zahtjeva po osnovu rođenja troje i više djece odobreno samo nekoliko, a svi ostali zahtjevi su vraćeni na prvostepeni postupak i to su sve negativna rješenja. “Marić nam je rekao da će za 15 dana da se rješenja vrate i podijele ženama, nas interesuje zbog čega Zavod u Rožajama ne dijeli rješenja. Rekli su nam da su obustavljena. Koji je razlog za to mi ne znamo“, navela je Murić. Ona je dodala da su u vezi sa zahtjevima čije ispunjenje traže, zatražili i prijem kod premijera Mila Đukanovića, ali da nijesu dobili odgovor. Aida Kurpejović kazala je da one traže prava, koja im mjesecima obećavaju. “Nama su dosadile ulice. Dok se god naš slučaj ne riješi nećemo odustati od svojih zahtjeva”, poručila je Kurpejović. Ona je najavila da će žene štrajkovati i glađu dok se ne pronađe njihova dokumentacija.

“Mi u Rožajama nemamo šta da tražimo, nama je dostavljeno na prvostepeno obraćanje dokumetacija i od tih rješenja dodijeljeno je samo desetak, ostalo je sve obustavljeno”, rekla je Kurpejović. Kako je pojasnila, treba da bude donijeto oko 400 rješenja. “Njih oko 100 ima urednu dokumentaciju i treba da dobiju naknade”. Okupljene Rožajke podržava nevladina organizacija (NVO) Euromost iz Bijelog Polja, NVO Alternativa iz Nikšića, kao i NVO Manjinski akcionari Gornjeg Ibra Rožaje. Predstavnik NVO Manjinski akcionari Gornjeg Ibra, Sadik Klimenta kazao je da su došli u Podgoricu da podrže majke, jer kako je naveo, nijesu samo one pogođene teškom situacijom. “Svi građani sjevara su ugroženi. Posebno su ugroženi penzioneri koji imaju penzije po 100 EUR”, naveo je Klimenta. Na pitanje zašto nije prisutno više ljudi, on je kazao da građani sa sjevera Crne Gore nemaju novca da kupe karte do Podgorice. ”Ne možemo da preživimo i nemamo para za prevoz”. Kako je najavljeno, Rožajke će primiti predsjednik Skupštine, Darko Pajović i ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić. Okupljene građanke nosile su transparente “Djeci- dječiji dodatak, majkama – naknade”, “Mi smo majke i ne razlikujemo se od drugih majki”, ”Stop diskriminaciji”.

Galerija

Bonus video: