Pobjedi i Arhimedu za iste projekte 80.000 eura

“Ta dva projekta su ista. od tačke do tačke, samo je promijenjen naziv firme i jedna aktivnost"
0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.08.2016. 07:12h

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavnje osoba sa invaliditetom (OSI) je od 2009. do 2014. godine nenamjenski potrošeno više od 34,5 miliona eura.

To je na jučerašnjoj konferenciji saopštio ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

“Kroz izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) od oktobra 2015. godine mogli smo da vidimo da je 34.537.463 eura, u periodu od 2009. do 2014. godine nenamjenski potrošeno, što je išlo na štetu onoga zboga čega je Fond suštinski osnovan”, kazao je Marić, pojasnivši da “tih para nigdje nema”.

On je rekao da je u tom resoru u proceduri usvajanje strategije vezane za inkluziju OSI, kojom je predviđeno da Fond bude poseban organ, i da se izdvoji iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

On smatra da bi se uvezivanjem tog sistema obezbijedila puna funkcionalnost Fonda i integracija OSI u socijalne strukture.

Direktor ZZZCG Rade Milošević, koji je juče podnio ostavku na tu funkciju, kazao je da je Fond odobrio i finansirano 14 projekata, u vrijednosti od 230 hiljada eura, koji su djelimično zadovoljavali uslove.

On smatra da je time napravljen prekršaj, jer su se finansirali projekti koji, tvrdi, ne ispunjavaju uslove javnog poziva.

Milošević je kazao da su posebno interesantna dva projekta koja su odobrena u redovnoj proceduri, i sa kojima su aplicirali d.o.o. Nova Pobjeda i Arhimed iz Podgorice u vrijednosti od oko 80.000 eura:

“Ta dva projekta su ista. od tačke do tačke, samo je promijenjen naziv firme i jedna aktivnost.”

On je rekao da bi pokrenuo proceduru da se taj projekat stopira i da se izvrši povraćaj sredstava, ali je “već 98 odsto završen”.

Stručne službe ZZZCG demantovale su njihove navode i saopštile da DRI nije utvrdila da je nenamjenski potrošeno blizu 35 miliona eura

Milošević podržava odluku partije, Marić će čekati SDP

Milošević je, nakon što je podnio ostavku kazao da podržava odluku GP URA o izlasku iz Vlade, je je “danas vrlo teško ostati principijelan i držati do date riječi”.

On je rekao da u narednom periodu neću potpisivati nikakve ugovore i plaćanja, izuzev ako se tiču zarada zaposlenih.

Marić je, na pitanje da li će on ostati na funkciji nakon izlaska GP URA iz Vlade izbornog povjerenja, ponovio da će sačekati odluku "sva tri subjekta".

“Vi znate da sam nestranačka ličnost, da sam bio tu na predlog GP URA, a da je bio potreban konsenzus sva tri opoziciona subjekta koja su učestvovala u pregovorima”, podsjetio je Marić i istakao da još uvijek nije “dao završnu riječ”.

Miloševića i Marića je na te funkcije predložio GP URA, a ostali kontrolori te partije će u četvrtak podnijeti kolektivnu ostavku.

Bonus video: