Kolaps građevinskog biznisa u Budvi?

Interesantno je da se građevnski biznis koncentrisao u srcu Budve, na svega stotinak metara od Starog grada, gdje je započeta gradnja i udaren kamen-temeljac za tri velika stambena kompleksa
69 pregleda 25 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2016. 19:17h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam u prvih sedam mjeseci 2016. godine izdao je 37 građevinskih dozvola, čime je na području od Jaza do Buljarice omogućeno da se izgradi oko 30.000 kvadrata poslovno - stambenog, odnosno 11 hiljada kvadrata garažnog prostora.

Time je potvrđena činjenica da je nekada najunosniji biznis u metropoli turizma - građevinski, praktično pred kolapsom.

Da je gotovo stala izgradnja stanova za tržište svjedoči podatak da je prije nekoliko godina isti sekretarijat izdavao duplo više dozvola...

Sa samo jednom građevinskom dozvolom ranije je aminovana gradnja kompleksa od 30.000 kvadrata, što je sada slučaj sa svim izdatim dozvolama.

Analizom izdatih dozvola od 1. januara do 5. avgusta, Sekretarijat je uglavom izdavao dozvole za gradnju vila i manjih stambenih zgrada, rijetko višespratnica.

Brojni mještani na đedovini su počeli, umjesto stamebnih, da grade hotelske objekte.

Ipak, slom tržišta nekretnina i manjak bogate klijentele predvođene Rusima i Ukrajincima, koji su kupovali nekretnine na budvanskoj rivijeri, uslovilo je da građevinski biznis zapadne u depresiju.

“Vijestima” je rečeno da malobrojni građevinari nastvaljaju sa gradnjom stamebno-poslovnih zgrada, a neki od njih čak i prije nego što stave kamen- temeljac uspijevaju da prodaju polovinu budućih stanova i apartmana, jer kupcima svojom imovinom garantuju da ih neće prevariti.

Interesantno je da se građevnski biznis koncentrisao u srcu Budve, na svega stotinak metara od Starog grada, gdje je započeta gradnja i udaren kamen-temeljac za tri velika stambena kompleksa.

To i potvrđuje da se na tržištu prodaju jedino nekretnine uz obalu.

Tokom prošle godine, Sekretarijat za urbanizam izdao je 57 građevnskih dozvola, kojima je obuvćena gradnja više od 50.000 kvadrata poslovno-stamebnog prostora.

Godinu prije - 2014. godine, izdato je 85 građevinskih dozvola.

Opština je 2013. izdala 92 građevinske dozvole, dok je 2012. i 2011. godine izdato po 118 građevinskih dozvola, kada je izgrađeno više od 150.000 kvadrata u Budvi.

Bonus video: