Dobili 12 hiljada eura, a postoje samo na papiru

Član jedne od potkomisija KRSIS-a, koji je insistirao na anonimnosti, "Vijestima" je kazao da je Pepić navodno Dacićkin projekt predao posebno i naglasio da mu je on “izuzetno značajan”
142 pregleda 22 komentar(a)
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2016. 06:29h

Komisija za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću (KRSIS) odobrila je 12.000 eura jetrvi ćerke potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića za projekat NVO "Bambi" koja postoji samo na papiru. Na čelu te Komisije nalazi se Asmir Pepić, član Husovićeve Bošnjačke stranke (BS).

Direktorica NVO "Bambi" Ilahana Pepić-Dacić je kod KRSIS kandidovala projekat u oblasti "Zadovoljenje potreba lica sa invaliditetom" pod nazivom "I ja to mogu". A da zaista može potvrdila je odluka kojom je projekat podržan u punom iznosu, odnosno ocijenjen sa visokih 100 bodova, iako ta NVO nema ni svoje prostorije.

Član jedne od potkomisija KRSIS-a, koji je insistirao na anonimnosti, "Vijestima" je kazao da je Pepić navodno Dacićkin projekt predao posebno i naglasio da mu je on “izuzetno značajan”.

"Projekat je zaista napisan perfektno, ni zarez mu se ne može oduzeti ni dodati. Uprkos tome nije zadovoljio kriterijume da bude ocijenjen sa 100 bodova, s obzirom na to da se u njemu navodi da ta NVO nema svoje prostorije, logistiku, te nije član republičkih saveza koji tretiraju osobe sa invaliditetom, zbog čega višegodišnji aktivisti u toj oblasti nijesu čuli da 'Bambi' uopšte postoji", istakao je sagovornik "Vijesti".

Pepić je odbacio mogućnost da su sredstva rožajskoj NVO odobrena zbog bliskih prijateljskih i političkih veza. Negirao je i rođačke veze, s obzirom na to da je direktorica “Bambija” rođena Pepić, i kazao da je “lično ne poznaje”.

On je pojasnio da bodovanje projekata vrše potkomisije za šest različitih oblasti.

"Kao predsjednik Komisije, nijesam član nijedne nadležne potkomisije u predviđenih šest oblasti. Svi članovi Komisije i nadležnih potkomisija, prije otpočinjanja evaluacije potpisali su izjave o povjerljivosti i nepristrasnosti u radu Komisije, na temelju kojih su izvršili pojedinačno bodovanje svake aplikacije koja je uredno prošla administrativni pregled", kazao je Pepić.

Tvrdi da su potkomisije svoje odluke donijele jednoglasno, isto tako odobrene od strane Komisije čiju odluku o raspodjeli je Vlada usvojila 11. jula 2016. godine.

"Kada se radi o NVO "Bambi" informišem vas da je organizacija podnijela aplikaciju pod rednim brojem 1366, koja je ocijenjena od strane potkomisije za tehničku evaluaciju kao kompletna i ispravna aplikacija. Takva aplikacija je proslijeđena potkomisiji za kvalitativnu evaluaciju u oblasti zadovoljenja potreba lica sa invaliditetom. Aplikacija NVO 'Bambi' je od strane članova nadležne potkomisije ocijenjena sa maksimalnih 100 bodova i podržana u cjelokupnom iznosu traženih sredstava zbog kvaliteta plana i programa koji je dostavljen”, pojasnio je Pepić.

Smatra da je “očigledno” da “Bambi” ne postoji samo na papiru, jer kao takva ne bi mogla proći “stroge” kriterijume potkomisije za tehničku evaluaciju.

Od direktorice NVO "Bambi", pedagoškinje u Osnovnoj skoli "Balotice", koja je prethodne dvije školske godine provela na trudničkom i porodiljskom bolovanju, nije bilo moguće dobiti komentar. Direktor škole u kojoj ona radi Rahman Husović je bratučed Rafeta Husovića, predsjednika BS-a. Najviše sredstava od igara na sreću u Rožajama su dobile NVO i javne ustanove na čijem čelu su članovi BS.

Dobili pare, a nemaju djece s invaliditetom

U oblasti "Zadovoljenje potreba lica sa invaliditetom" projekti su odobreni i rožajskim osnovnim školama "25. maj" i "Donja Lovnica" čiji direktori su iz BS-a.

Interesantno je da je škola u Donjoj Lovnici za projekat "Slobodno kretanje/obrazovanje osoba sa invaliditetom" od KRSIS-a dobila 4.779,46 eura, iako tu obrazovnu ustanovu ne pohađa nijedno kategorizovano dijete sa smetnjama u razvoju.

Pepić je to obrazložio evrointegracijama.

"Svaka ustanova ovog tipa zaslužuje da posjeduje neophodne uslove za neometano obavljanje aktivnosti svih njenih đaka a smatram i da smo u periodu vremena kada je svijest o ovom problemu naglašenija nego ranije, u susret regulativama Evropske komisije koje od nas zahtijevaju pružanje jednakih mogućnosti za svu djecu ovog uzrasta. Ovo je moja lična ocjena, iako nijesam nijednim dijelom učestvovao u samoj evaluaciji ove i ostalih aplikacija", kazao je.

Ni cent posle 12 godina rada

Nevladinoj organizaciji "Olakšajmo zivot djeci sa posebnim potrebama" nijesu odobrena sredstva ni za jedan od dva kandidovana projekta kod KRSIS-a. Na taj način je doveden u pitanje opstanak jedne od rijetkih rožajskih NVO koja u poslednjih 12 godina okuplja između 60 i 120 mališana ometenih u razvoju.

Direktorica te NVO Vezira Ćosović je, za izuzetan doprinos humanitarnom radu i poboljšanju kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju, prije nekoliko godina dobila nagradu "30. septembar", najprestižnije priznanje Opštine Rožaje.

Na poslovnoj adresi je servis za automobile

Od 535 odobrenih projekata svega 10 je ocijenjeno sa maksimalnih 100 bodova. Među njima je i NVO "Bambi" koja tretira djecu sa invaliditetom, a za koju većina Rožajaca ne zna da postoji.

O njoj nikada nijesu čuli ni roditelji 36 djece sa invaliditetom koje su "Vijesti" uspjele da kontaktiraju.

"Ako ima imalo časti to će priznati i naš sugrađanin Asmir Pepić koji je predsjednik KRSIS-a. Lično on je doveo u pitanje sudbinu naše djece, njih oko 70, a koji su okupljeni u NVO 'Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama'", rekao je roditelj mališana sa teškoćama u razvoju.

U Registru nevladinih organizacija stoji da je NVO "Bambi", čija je djelatnost "institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje" upisana 16. jula 2004. godine sa sjedištem u Ibarčanskoj ulici broj 8 u Rožajama. Na toj adresi se nalazi privatna kuća Dacića, a u poslovnom prostoru i porodični autoservis.

Bonus video: