Kukavica Dejvid već mjesec dana u Crnoj Gori

Prema rezultatima praćenja kretanja mužjaka kukavice nazvanog Dejvid, Crna Gora je idealno mjesto za odmaranje, a Skadarsko jezero područje koje mu je naročito interesantno budući da ga posjećuje već četvrtu godinu zaredom i gdje u prosjeku provodi mjesec dana
371 pregleda 6 komentar(a)
Kukavica Dejvid, Foto: CZIP
Kukavica Dejvid, Foto: CZIP
Ažurirano: 11.08.2016. 11:07h

Kako su mnoge ptice već završile sezonu gniježđenja, većina se polako sprema za iscrpan put preko Mediterana ka zimovalištima u Africi, a među njima i kukavica, od kojih se jedna, kukavica Dejvid, već mjesec dana nalazi u Crnoj Gori, gdje obnavlja energiju da nastavi put.

To je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

“Ove dokaze dobili smo zahvaljujući kolegama iz Velike Britanije i njihovom istraživačkom radu na projektu praćenja kretanja kukavica koje su opremljene satelitiskim odašiljačima (telemetrija). Prema rezultatima praćenja kretanja mužjaka kukavice nazvanog Dejvid, Crna Gora je idealno mjesto za odmaranje, a Skadarsko jezero područje koje mu je naročito interesantno budući da ga posjećuje već četvrtu godinu zaredom i gdje u prosjeku provodi mjesec dana”, saopšteno je iz CZIP.

Prije jezera, kako se navodi, Dejvid je posjetio Tivatska Solila što dodatno potvrđuje značaj ovog područja kao odmorišta i hranilišta za ptice selice tokom njihovog preleta ka područjima zimovanja u Africi.

“Populacija kukavica u Evropi je prilično velika i postojana, dok opada brojnost populacija u zapadnoevropskim zemljama, posebno Velikoj Britaniji i Francuskoj. Radi otkrivanja uzroka pada brojnosti populacija ove vrste, u Velikoj Britaniji je pokrenut projekat praćenja njihove migracije putem satelitskih odašiljača kako bi se dobile informacije o prijetnjama koje ih ugrožavaju. Ove godine naučnici prate kretanje dvanaest kukavica koje su već na putu ka odmorištima u centralnoj Africi”, piše u saopštenju.

Iz CZIP podjećaju da će ova godina biti zapamćena u kalendaru crnogorske ornitologije kao veoma značajna.

“U prvoj polovini 2016. godine otkrivene su čak dvije nove vrste za Crnu Goru i to na Ulcinjskoj solani: žutoglava pliska (Motacilla citreola) i širokokljuna sprutka (Limicola falcinellus). Takođe je na Skadarskom jezeru zabilježen rekordan broj pelikana - 178 jedinki, dok je sezona gniježđenja još u toku što je naročtio interesantno za ovu vrstu. Ove godine kolege iz Mađarske kroz naučno-istraživačku metodu telemetrije potvrdili su važnost Crne Gore za migraciju stepskog sokola, inače ugrožene vrste sa opadajućom populacijom na svjetskom nivou”, saopšteno je iz CZIP.

Bonus video: