Vujović: Kupio se mir do izbora

Ona je kategoročna da bi zbog kvalitetne zdravstvene zaštite građana Herceg Novog, trebalo naći model kako da Bolnica u Meljinama opstane, a da funkcioniše održivo
192 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Vujović, Foto: Slavica Kosić
Tamara Vujović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.08.2016. 15:15h

Dr Tamara Vujović pomoćnica ministra zdravlja iz opozicije, navodi da je neosporno javni je interes održati Bolnicu Meljine u sistemu zdravstva Crne Gore, radi bezbjednosti građana.

“Do kada će Bolnica u Meljinama biti u sistemu javnog zdravstva Crne Gore? Do okončanja izvjesnog sudskog spora između Vlade i Atlas konzorcijuma, do izbora ili zauvijek”, pita dr Vujović.

Podsjećamo da je zbog mogućnosti da Opšta Bolnica u Meljinama prestane sa radom i da bi se zaštitio javni interes i omogućila kvalitetna zdravstvena zaštita za oko 35.000 stanovnika opštine Herceg Novi, Vlada Crne Gore je 3. Avgusta, donijela odluku da se Bolnica privremeno uključuje u javni zdravstveni sistem.

Dr Vujović pojašnjava da u planovima i strategijama razvoja zdravstva, nema pomena proširenja bolničkih kapacitete, već se govori racionalizaciji bolničkog sektora, odnosno broja postelja.

“Ranije je saopšteno da su posteljni kapaciteti prazni u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kako ovdje pronaći mjeru brige o javnom interesu, zdravstvenoj zaštiti stanovništva, i finansijskoj održivosti sistema. Pitanje "privremenosti" u ovom rješenju i finansiranju ostaje nejasno”, konstatuje dr Vujović.

Pita i da li je “javni i bezbjednosni interes uključivati i druge privatne zdravstvene ustanove u sistem, kao npr kliniku "Codra" i gdje je crta ,javnog interesa”.

Uz konstataciju da je aktuelna vlast omogućavala "odabranima" da godinama ovako kupuju i ovako se ponašaju, dr Vujović navodi da će “nova Vlada i Skupština, morati na veoma ozbiljan i odgovoran način, da se odrede prema ovom pitanju.

“Za sada, kupio se mir do izbora, a to je,izgleda, najvažnije”, zaključuje dr Vujović.

Naći model za održivo funkcionisanje Bolnice

Za funkcionisanje sistema Bolnice u Meljinama potrebno je 5 miliona eura godišnje, podsjeća dr Vujović i navodi da je prvih godina nakon privatizacije Vojne Bolnice u Meljinama, Fond zdravstva uplaćivao 2,6 miliona eura za usluge koje su prižali osiguranicima, uglavnom iz Herceg Novog, kao i da je Bolnica ostvarivala sopstveni prihod od 1,5 miliona eura.

“I uz podrsku Države i sopstveni napor: angažovanjem konsultanata, pružanjem dodatnih usluga kao što je operacija oka, sistem nije ni tada bio održiv. Ali, tada je kupac –Atlas grupa, bio "u milosti Države“, pa su ponekada plaćane i usluge koje nisu pružene, a obavljalo se i više usluga, nego što je bilo indikovano“, navodi dr Vujović.

“Poslije 10 godina konačno je utvrđeno da investitor nije ispoštovao ugovor, i sada se svode računi. Podatak da je lani za pola godine, Fond zdravstva uplatio Bolnici u Meljinama 1,25 miliona eura, a za isti period ove godine 738 hiljada eura, dovoljno govori”, ističe dr Vujović.

“Za 40 odsto je smanjen udio države, jer su, između ostalog, skupe usluge ,kao što je hiperbarična komora "dodijeljene" drugoj, takođe privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Sada je neko drugi "u milosti". Niko ne želi da brani neodgovornog investitora,ali ovdje ima i nemara Države”, utvrdila je dr Vujović.

Ona je kategoročna da bi zbog kvalitetne zdravstvene zaštite građana Herceg Novog, trebalo naći model kako da Bolnica u Meljinama opstane, a da funkcioniše održivo.

Bonus video: