Bokeški forum: Tiha okupacija Tivta se nastavlja

“Tivat od danas nema gradsku plažu. Bahato, beskurpulozno i negostoljubivo ponašanje "modernih turističkih radnika", kojima je glavna kvalifikacija bliskost političkoj kvazieliti, dostigla je vrhunac"
228 pregleda 6 komentar(a)
gradska plaža Tivat, Foto: Siniša Luković
gradska plaža Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.08.2016. 15:46h

Povodom postavljanja mobilijara i uvođenja novog režima korišćenja većeg dijala dosadašnje gradske plaže u Tivtu, danas su sa ogorčenjem reagovali brojni mještani i turisti, a politička stranka Bokeški Forum ocijenila je to kao “nastavak tihe okupacije Tivta i Boke”.

Prije par mjeseci prvo je dio plažđe ispred hotela “Palma” pretvoren u hotelsku plažu tog objekta lategorisanog sa 4 zvjezdice, što znači da se na njemu, osim gostiju “Palme” mogu kupati samo oni koji zakupe par ležaljki sa suncobranom. Isto se od juče dešava i na dijelu plaže zapadno od “Palmine”, ispred novoizgrađenog malog ultraluksuznog hotela “La Roche”, a koji tek treba da zvanično bude otvoren u četvrtak veče.

“Tivat od danas nema gradsku plažu. Bahato, beskurpulozno i negostoljubivo ponašanje "modernih turističkih radnika", kojima je glavna kvalifikacija bliskost političkoj kvazieliti, dostigla je vrhunac. Na neprimjeren način domicilno stanovništvo i gosti protjerano je sagradske plaže ispred hotela "Palma" i "La Roche”. Na način koji ne odgovara osnovnim ljudskim pravilima ponašanja. Na žalost ovo je tek jedan u moru sličnih primjera koji se dešavaju Tivtu i Boki.”- saopštio je tim povodom Bokeški Forum.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prije nekoliko mjeseci, prihvatilo je zahtjev tivatske kompanije „Olive Investments“ koja je investitor novog luksuznog malog kondo-hotela „La Roche“ na Šetalištu Iva Vizina na gradskoj plaži u Tivtu, da se dio te javne plaže pretvori u hotelsko kupalište zatvorenog tipa.

Ministarstvo kojim rukovodi Branimir Gvozdenović realizaciju tog nauma, obezbjedilo je usvajajajući izmjene i dopune Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2016-2018 godina.

„U opštini Tivat, lokacija 6C, izvršeno je preimenovanje javnog kupališta u hotelsko kupalište kao i planiranje uslužnog pulta-bara i toaleta sa svlačionicama kako bi se upotpunila ugostiteljska usluga hotela sa 5 zvjezdica u zaleđu.“- stoji u izmjenama Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra, a koje su verifikovane na sjednici Vlade krajem maja. U skladu sa time JP „Morsko dobro“ i „Olive Investments“ potpisali su ugovor o zakupu750 kvadrata dojučerašnje gradske plaže u dužini od 50 metara od granice sa plažom hotela „Palma“ u pravcu zapada, a investitor je proteklih dana ovdje završio radove na uređenju do sada prilično oronulog javnog gradskog kupališta i njegovom pretvaranju u luskuznu hotelsku plažu na koju se može ući samo uz plaćanje korišćenja mobilijara. To je izazvalo gnjev mnogih turista i Tivana koji su do juče besplatno godinama koristili ovaj dio gradskog kupališta.

„Samozvani bogovi nastavljaju da na nezakonit način postavljaju pravila. Ali, možda krivica i nije u njima. Krivica je u onima koji imaju vlast u rukama i u nama samima koji smo im tako nešto omogućili. Tiha okupacija Tivta i Boke se nastavlja. Gradska plaža u Tivtu samo je još jedna u nizu. i nije posljednja.”- saopštio je tim povodom “Bokeški Forum”.

Bonus video: