Mladi učili o zdravim stilovima života i sportu

Ljetnja škola bila je odlična prilika aktivnim mladim ljudima da se tokom sedam dana na crnogorskoj obali upoznaju i uče od instruktora fitnesa, zumbe, vaterpola, košarke, joge...
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2016. 12:53h

Mladi ljudi iz različitih zemalja svijeta naučili su o zdravim stilovima života i različitim sportskim disciplinama u Prčnju, od iskusnih profesionalaca.

Prčanj je bio domaćin Ljetnje škole sporta i zdravih stilova života “Aktivni i zdravi ovog ljeta” koju je organizovala nevladina organizacija "Mladiinfo Montenegro".

"Učesnici iz Slovačke, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore stekli su nova iskustva i podijeli svoja znanja sa prethodnih treninga na kojima su učestvovali", navodi se u saopštenju ove NVO.

Ljetnja škola bila je odlična prilika aktivnim mladim ljudima da se tokom sedam dana na crnogorskoj obali upoznaju i uče od instruktora fitnesa, zumbe, vaterpola, košarke, joge, atletike i da dobiju informacije iz prve ruke kako se postaje vrhunski sportista i kako voditi aktivan i zdrav život.

"Svaki dan bio je posvećen jednoj sportskoj disciplini, uz interaktivna predavanja. Program je bio prilagođen kako mladima koji se već bave sportom, tako i onima koji su manje iskusni. Osim savjeta vezanih za sport i vježbanje, učesnici su imali priliku i da saznaju više o zdravoj ishrani i generalno zdravom životu. Glavni cilj ove ljetnje škole bio je da pokažemo mladima da živjeti zdravo ne zahtijeva puno truda, a u isto vrijeme daje dugoročnu korist. Željeli smo da promovišemo zdrave navike koje će predstavljati kombinaciju sporta, zdrave hrane i aktivnosti.", piše u saopštenju.

Generalni sponzor škole je Coca-Cola Hellenic, a projekat su podržali opština Kotor i kompanija TDS. Partneri na projektu bili su: Benex fitnes, Herba lajf, Košarkaški savez Crne Gore, VK Primorac ali i trener zumbe Nikoleta Đikanović.

Učesnici su svaki dan, tvrde, započinjali trening aktivnostima u prirodi koje su u skladu sa njihovom fizičkom kondicijom, a predavanja o zdravim stilovima života zasnivala su se na učenju kroz rad, simulacijama i drugim metodama neformalnog učenja:

"Svaki od trenera na najbolji mogući način praktično je pokazao svoj aktivni sportski dan i svoje treninge koje svakodnevno obavlja. Najbolji primjer pozitivnih razultata ove ljetnje škole su i prijateljske sportske utakmice koje su učesnici imali priliku da odigraju. Tako su odigrali pravu košarkašku utakmicu, zajedno sa kondicionim trenerom Košarkaškog saveza. Oprobali su se i u vaterpolu, te suodigrali utakmicu na otvorenom bazenu vaterpolo kluba “Primorac”. Čitav događaj smo upotpunili nutricionistima koji su predstavili zdrav način ishrane davajući savjete počevši od odabira namirnica do same pripreme zdravog obroka."

U okviru sportskih disciplina odigrale su se i tradicionalne crnogorske igre - vuča konopa, bacanje kamena sa ramena, obaranje ruku, skok u dalj.

Ovo je već drugi put da NVO Mladiinfo Montenegro organizuje ovakav događaj, a vođeni utiscima učesnika i trenera sa prethodna dva događaja, tvrde da planiraju i sljedeće godine da se bave sportom i zdravim stilovima zivota.

Galerija

Bonus video: