Novi predsjednik CANU: Još ne znamo šta piše u Rezoliciji o Rječniku

“Moj prethodnik je bio aktivno uključen u izradu rječnika i bliža mu je ta materija nego meni, zbog toga je mogao da komentariše i da svoj stav. Ja ne bih to lično komentarisao jer nijesam bio uključen u izradu Rječnika”, kazao je Vukčević
97 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.08.2016. 19:43h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) još nije dobila Rezoluciju o Rječniku narodnog i književnog jezika, koji je prije desetak dana usvojila Skupština, potvrdio je “Vijestima” novi predsjednik CANU Dragan Vukčević.

On nije želio da komentariše buru oko Rječnika, niti Rezoluciju Skupštine povodom toga.

Vukčević je “Vijestima” kazao da CANU još zvanično nije dobila Rezoluciju od Skupštine, a da “nije red” da se o tome informišu iz medija.

“Kada ispred sebe budemo imali taj dokument, koji su izglasali u Skupštini, i vidjeli sve šta piše u njemu, tada ćemo, nakon što prođe nekoliko organa Akademije, dati svoje mišljenje o njemu”, kazao je Vukčević.

On je ocijenio da to mišljenje, zbog odmora, najvjerovatnije neće biti u avgustu.

Skupština je u subotu, glasovima 42 poslanika, usvojila Predlog rezolucije koju su podnijeli Nik Đeljošaj (AA) i Genci Nimanbegu (Forca), kojom poslanici ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvredljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovijesti.

U Rezoluciji se traži obustavljanje i distribucija Rječnika, kao i izvinjenje CANU, ali u njoj nije ostala stavka kojom je predviđeno da se pozove Vlada da privremeno suspenduje finansiranje CANU, ukoliko ne uvaži Rezoluciju.

Vukčević nije želio da kaže svoj stav povodom povlačenja prvog izdanja Rječnika i izvinjenja, iako je njegov prethodnik Momir Đurović i Savjet za izradu knjige jasno kazao da to ne će učiniti.

“Moj prethodnik je bio aktivno uključen u izradu rječnika i bliža mu je ta materija nego meni, zbog toga je mogao da komentariše i da svoj stav. Ja ne bih to lično komentarisao jer nijesam bio uključen u izradu Rječnika”, kazao je Vukčević.

Đurović je ranije kazao da mu “ ne pada na pamet”da povlači Rječnik ili da se izvinjava, jer za to nema razloga. Tada je kazao da se knjiga povlači presudom i pozvao sve poslanike koji su uvrijeđeni Rječnikom, da pokrenu sudski postupak.

Predsjednica Savjeta za izradu Rječnika Tatjana Bečanović kazala je ranije da to tijelo neće povući knjigu, niti će se nekome izvinjavati. Ona je tada ocijenila da se vladajuća partija, nakon što je u Skupštini usvojena Rezolucija, može pohvaliti da nije ostala nijedna djelatnost niti institucija koju nije stavila pod kontrolu.

Iz Vlade su juče demantovali izjavu Đeljošaja da je

Bonus video: