Ljeto na hercegnovskoj rivijeri: Dobra posjeta, ali ne i prihod

Kakav će utisak turisti ponijeti sa ljetovanja u Herceg Novom, znaće se više nakon završene ankete koju radi Turistička organizacija
145 pregleda 6 komentar(a)
Baošići, Foto: Slavica Kosić
Baošići, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.07.2016. 13:08h

Na hercegnovskoj gdje se odmara oko 32.000 registrovanih gostiju, bilježe bolju posjetu od lanjske, ali je vanpansionska potrošnja slabija od lanjske, iako su cijene ostale iste.

Puni su i kafići i restorani, ali se ugostitelji žale da se gosti rijetko opredjeljuju za skuplje jelo, poput kvalitetne bijele ribe.

Jovan Vukalović, direktor hotela „Lighthouse“, u okviru koga posluje i Gradska kafana u centru grada , kaže da su restoran i obje terase dobro posjećene svake večeri, ali se stiče utisak da je platežna moć turista mala.U jednom popularnom restoranu u Baošićima, gdje je posjeta takođe dobra, gosti se opredjeljuju za jeftinija jela, a za piće, ne rijetko, naručuju samo vodu iz gradskog vodovoda.

Hotelijeri će sigurno biti zadovoljniji od ugostitelja, jer bilježe bolju posjetu od lanjske, za čak 25 odsto. Razlog su novi hoteli sa četiri zvjezdice: „Park“ u Bijeloj sa 250 luksuznih soba i apartmana i izgrađen depandans hotela „Palmon Bay“,sa 40 novih soba i apartmana.

Otvoren je i manji butik u hotelu “Casa del Mare- Blanche”. Hotel Light house u Igalu je stoprocento popunjen cijelog jula, tako očekuju i narednog mjeseca, ali i dobru posjetu sve do kraja oktobra. Čak i hotel Plaža, nekada elitni hotel na crnogorskom primorju, vlasništvo Vektra Boka u stečaju, bilježi dobru popunjenost. U hotelima odmara 4.436 gostiju, od čega ih je 1.200 u Bijeloj.

Prema podacima iz gradske Turističke organizacije u privatnom smještaju je 24.964 gosta.

Najveći broj gostiju u Herceg Novi, tradicionalno dolazi iz Srbije (36,78%). Na drugom mjestu su gosti iz Rusije (26,81%), koji u najvećem bokeljskom gradu imaju sopstvene kuće i stanove, koje ne rijetko rentiraju njihovim sunarodnicima, a na trećem iz Bosne i Hercegovine (21,49%).

Kakav će utisak turisti ponijeti sa ljetovanja u Herceg Novom, znaće se više nakon završene ankete koju radi Turistička organizacija.

Prema informacijama iz Call centar NTO, odnosno Službe za informacije, sugestije, pritužbe i pohvale iz Herceg Novog je evidentirano 29 poziva. Turisti su se žalili (ne)čistoću grada, nelegalan rad ugostiteljskih objekata nelegalno izdavanje smještaja, buku i neljubaznost autobuskih prevoznika, kao i na dugo čekanje na graničnim prelazima.

Bonus video: