Kliničkom centru aparati za preglede želuca, debelog crijeva, endoskopiju disajnih puteva...

"Ovi aparat su namijenjeni za dijagnostiku i liječenje i instalirani su juče a danas je obavljena obuka ljekara za rad sa ultrazvučnim aparatom"
132 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2016. 11:48h

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) donirala je Kliničkom centru Crne Gore savremene medicinske aparate marke Olympus i Toshiba, čija vrijednost iznosi 148.000 eura, saopšteno je iz KCCG.

U pitanju su aparati za endoskopske procedure za pregled želuca i debeleog crijeva za potrebe Endoskopskog kabineta Interne klinike, potom aparata za endokskopiju disajnih puteva za potrebe Grudne hirurgije, te ultrazvučnog aparata za potrebe Urgentnog centra.

"Ovi aparat su namijenjeni za dijagnostiku i liječenje i instalirani su juče a danas je obavljena obuka ljekara za rad sa ultrazvučnim aparatom. Donacija je rezultat saradnje Vlade Japana i Crne Gore, kroz angažman JICA-e, koja je započela 2007. godine na osnovu Sporazuma o tehničkoj saradnji između dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Iz KCCG navode da se radi o grupi sofisticiranih aparata koji se svakodnevno koristite u toj ustanovi.

"Imajući u vidu broj pacijenata kojima je indikovan pregled na istima, redovno zanavljanje je nužnost za kvalitetno funkcionisanje ustanove. Primjera radi, samo od 11. maja do 27. jula, gastroenterolozi naše ustanove uradili su 604 kolonoskopije, a preporuka proizvođača je da se nakon 1000 pregleda obavi redovan servis, a nakon 2000 zanavljanje aparata. S obirom na ogroman broj pregleda koji se obave u KCCG, savremeni standardi bi zahtijevali da se svake godine nabave novi ensokopski aparati", kazali su iz KCCG.

Galerija

Bonus video: