HRA: Nema političke volje da se izmjeni Zakon o medijima

U saopštenju se dodaje da je zahvaljujući poslanicima Rifatu Rastoderu, Dritanu Abazoviću i Zoranu Miljaniću koji su u njihov Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima uvrstili i konkretne predloge HRA na temu usvajanja standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i uputili u skupštinsku proceduru, omogućeno da se u Skupštini Crne Gore konačno juče u plenumu razgovara o predloženim izmjenama Zakona o medijima
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.07.2016. 15:35h

Konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, koje je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore prethodno zakazao jednoglasnom odlukom, otkazano je danas jer se članice i članovi Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić, Husnija Šabović, Marta Šćepanović, Veljko Zarubica i Šefkija Murić nisu pojavili na zakazanoj sjednici.

Iz HRA je saopšteno da je tako demonstrirano nepostojanje političke volje da se razgovara o Predlogu zakona ali i nedostatak političke kulture da se takav potez najavi kolegama i koleginicama iz Odbora i pozvanim učesnicima rasprave, koji su na nju blagovremeno došli, neki i uprkos godišnjim odmorima.

"Očigledno je da i poslije sedam mjeseci otkako je na obrazloženi predlog HRA pomenuti Odbor 7.12.2015. odlučio da održi raspravu o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima, političke volje vladajuće partije DPS za razgovorom na tu temu još uvijek nema. Inače, Skupština Crne Gore do sada nikada nije održala raspravu o stanju medijskih sloboda, zakona i prakse, uprkos očekivanjima Evropske komisije (vidjeti Smjernice za podršku slobodi i integritetu medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od 2014-2020. godine). Konsultativnim saslušanjem je skupštinski odbor taj nedostatak donekle mogao da nadomjesti. Takođe, Evropska komisija od Mišljenja o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju 2010. godine, zaključno sa izvještajem o Crnoj Gori 2015. godine kontinuirano preporučuje Crnoj Gori da nađe način da sudovi dosledno primjenjuju evropske standarde slobode izražavanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je zahvaljujući poslanicima Rifatu Rastoderu, Dritanu Abazoviću i Zoranu Miljaniću koji su u njihov Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima uvrstili i konkretne predloge HRA na temu usvajanja standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i uputili u skupštinsku proceduru, omogućeno da se u Skupštini Crne Gore konačno juče u plenumu razgovara o predloženim izmjenama Zakona o medijima.

"Rasprava se na žalost svela na iščuđavanje poslanika nad evropskim standardima, koji se već nalaze u zakonima u okruženju i uveliko primjenjuju širom Evrope. Rasprava je očigledno pokazala da je i za razumijevanje i prihvatanje evropskih standarda prije svega neophodna politička volja. HRA žali što je i danas propuštena prilika da stručna javnost na poziv Odbora učestvuje na saslušanju i „pomogne i članovima odbora u odlučivanju o ovom zakonu, ali i ukupnoj javnosti u sagledavanju njegove sadržine“ (kako je u pozivu navela predsjedavajuća Snežana Jonica). HRA se za dopune i izmjene Zakona o medijima Crne Gore javno zalaže poslednjih šest godina, od novembra 2010. O potrebi za izmjenama ovog zakona dva puta smo upoznavali nadležne ministre i druge predstavnike Vlade. Međutim, očigledno je da i pored najbolje volje i truda da učinimo da dođe do poboljšanja medijskog sistemskog zakona, politička volja onih koji o tome odlučuju može biti podstaknuta samo sa neke druge mnogo uticajnije adrese", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: