"Svjetsko nasljeđe u zalivu nije ugroženo"

U Ministarstvu finansija kažu da ponuda iz Bakua da grade most i obilaznicu kreditom od 175 miliona eura, uz oslobađanje plaćanja poreza i taksi, nosi niz rizika za državne finansije
238 pregleda 3 komentar(a)
Verige, planirani most
Verige, planirani most
Ažurirano: 24.07.2016. 17:28h

Izgradnja mosta Verige u Bokokotorskom zalivu, koji je pod zaštitom UNESKO-a, ne predstavlja prijeteću opasnost za područje svjetskog nasljeđa te međunarodne organizacije, tvrde u državnom preduzeću Monteput kojim rukovodiOsman Nurković.

Objašnjeno je da je to ocjena koja se nalazi u Izvještaju misije UNESCO-ICOMOS-a iz 2008. koji je preporučio da se uradi Studija o vizuelnom uticaju mosta.

“Ta studija je završena 2009. godine i ima za cilj da vizualizira i procijeni sa nezavisne pozicije most Verige i priključne saobraćajne objekte u tjesnacu Verige koji su planirani na udaljenosti od oko 2,5 kilometara od područja svjetskog nasljeđa. Studiju je uradio Institut za urbanizam i regionalno planiranje RWTH iz Njemačke u saradnji sa Ministarstvom uređenja prostora i zaštite životne sredine i GTZ-a” kazali su iz ”Monteputa”.

Azerbejdžan je ponudio Vladi da izgradi most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura. Taj infrastrukturni objekat izvršna vlasti bi, prema informaciji usvojenoj početkom jula, finansirala kreditom koji bi Azerbejdžanci dali po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina. Za nosioca tog posla koji još nije do kraja ispregovaran određen je “ Monteput ”. Iz Ministarstva ekonomije Azerbejdžana, međutim, nakon što je Vlada usvojila informaciju o mogućnostima ostvarivanja saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata sa Azerbejdžanom, saopštili su da nije u planu alokacija sredstava (175 miliona eura) za zajam Crnoj Gori za izgradnju mosta na Verigama, prenijela je azerbejdžanska agencija APA.

Iz “Monteputa” su naveli da je zbog specifičnosti Bokokotorskog zaliva i brige države kao investitora Vlada raspisala međunarodni konkurs za izbor lokacije i idejnog rješenja prelaza preko zaliva 1999. godine u kojem je učestvovalo 18 referentnih firmi, koje su dale 36 projektnih rješenja.

“Lokacija je odabrana kao posljedica težnje da se sačuva u što većoj mjeri Kotorsko-risanski zaliv, koji pripada području svjetskog nasljeđa i kulturno-istorijskom bogatstvu Boke Kotorske. Na osnovu prvonagrađenog rješenja i izbora lokacije prelaza Ministarstvo uređenja prostora je donijelo rješenje o lokaciji i propisalo urbanističko-tehničke uslove, a Direkcija za izgradnju autoputeva je pribavila potrebne uslove nadležnih organa i izradila sve potrebne podloge za projektovanje,” kazali su iz “Monteputa”.

Glavni i izvođački projekat mosta uradio je “Gradis” NG iz Maribora, a Studiju opravdanosti izgradnje mosta “Omega consult”-projektni menadžment Ljubljana i CEED-Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj Podgorica. Urađen je i Elaborat zaštite životne sredine prelaza preko Bokokotorskog zaliva.

“' Monteput ' je preuzeo određene obaveze po preporukama iz te Studije koje se odnose na dodatne tehničke provjere projekta, ponovno razmatranje tunelske varijante prelaza, provjeru moguće korekcije visine mosta, izmještanje naplatne stanice i moguće korekcije trase tunelskim rešenjima u rejonu Bijele i Opatova,” objasnili su iz “Monteputa”.

Ponuda iz Azerbejdžana (nacrt ključnih uslova) stigla je 24. maja ove godine u Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Ažerbejdžanci traže da ih izvršna vlast u tom poslu oslobodi plaćanja poreza, carina, akciza i taksi i da tih dažbina oslobodi i podizvođače.

O uslovima koje su ponudili Azerbejdžanci i finalnoj ponudi pregovaraće ekspertski timovi ove dvije države.

Crnogorska strana ponudila je da “ Monteput ” ili neko novoformirano preduzeće koje će biti u 100 odsto vlasništvu države bude nosilac zaduženja gdje bi garancija bila zalog u imovini i komercijalna funkcija tunela Sozina.

U Ministarstvu finansija, na čijem je čelu ministar Raško Konjević, smatraju da ponuda Azerbejdžana da grade most i obilaznicu kreditom od 175 miliona eura, uz oslobađanje plaćanja poreza i taksi, nosi niz rizika za državne finansije.

“Monteput”: Poštovane preporuke iz Studije vizuelnog uticaja

Iz “Monteputa” su kazali da su, shodno obavezama iz Studije vizuelnog uticaja, urađene korekcije trase u dijelu prilaza mostu, kao i tehnička i finansijska analiza mogućeg preprojektovanja glavnog projekta u dijelu povećanja visine mosta za oko 60 metara, povećanja navigacijskog raspona mosta sa 450 na 480 m, promjene oblika i smanjenja visine pilona mosta.

“Tim promjenama projektnih rješenja mosta, u cjelini bi se ispoštovali predlozi, sugestije i preporuke iz Studije vizuelnog uticaja mosta” kazali su u “Monteputu”.

Bonus video: