Za Burića pomjeraju i vodovod

Iako su iz podgoričkog “Vodovoda” tvrdili da se tranzitni vodovod ispred hotela “City” ne smije dirati, ipak su dali saglasnost kad je UTIP Crna Gora kupio tu parcelu od Glavnog grada za 1,56 miliona eura
2905 pregleda 1 komentar(a)
Prodajom parcele, tranzitni vodovod je završio na privatnoj zemlji, Foto: Privatna arhiva
Prodajom parcele, tranzitni vodovod je završio na privatnoj zemlji, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.12.2018. 16:11h

Glavni grad je kompaniji UTIP Crna Gora, biznismena Žarka Burića, prošle godine prodao parcelu kod bivšeg hotela “City”, iako su znali da tuda prolazi tranzitni vodovod koji ne smije biti ugrožen.

Prodajom zemlje Buriću kako bi njegova kompanija dokompletirala parcelu, ruta tranzitnog vodovoda postala je privatno vlasništvo, zbog čega se posljednjih dana cijevi izmiještaju sa tog prostora.

Podgorički Vodovod je 2016, tokom obrade Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Pobrežje - zona G”, bio kategoričan da se ovaj dio tranzitnog vodovoda ne smije izmještati. Međutim, taj njihov stav se promijenio onda kada je Glavni grad odlučio da Buriću “ustupi uz nadoknadu” parcelu kroz koju prolazi tranzitni vodovod DN300 mm, i to po cijeni od 330 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 1,56 miliona eura.

Sada Burić ima sve saglasnosti za izmiještanje cijevi tranzitnog vodovoda sa svojeg zemljišta.

Burićeva kompanija dobila je ljetos saglasnost da sruši hotel “City” i na toj lokaciji sagradi poslovno-stambeni kompleks, ukupne bruto površine 30,9 hiljada metara kvadratnih. Investitor, koji je i vlasnik hotela, nije želio da zadrži postojeći objekat, jer mu, kako je više puta istakao, nije profitabilan.

Umjesto toga, odlučio je da iskoristi opciju koja mu je dozvoljena planom i urbanističko-tehničkim uslovima - da ukloni hotel i zamijeni ga novim objektom.

Urbanistička parcela broj 1 nalazi se u zahvatu DUP “Pobrežje - zona G”, koji je usvojen u decembru 2016. Planom je predviđeno da se hotel “City”, kada se za to steknu potrebni uslovi, zamijeni novim, višenamjenskim poslovno-stambenim objektom.

Samo godinu od usvajanja plana, u decembru prošle godine, Glavni grad je donio odluku o prenosu prava svojine, kojom je Buriću omogućeno dokompletiranje parcele, po cijeni od 330 eura po kvadratu.

Tako je UTIP Crna Gora za 4.728 kvadratnih metara, Glavnom gradu trebalo da isplati oko 1,56 miliona eura.

Nadležne službe Glavnog grada i tada su imale informaciju da ustupljenom parcelom prolazi tranzitni vodovod DN300 mm, koji služi za napajanje sekundarne vodovodne mreže i da “ne smije biti ugrožen izgradnjom objekta”. To se precizno navodi u odgovoru podgoričkog “Vodovoda” na zahtjev investitora, u aprilu 2017. godine.

Burićeva firma nedavno je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) u dva dana podnijela dva zahtjeva za građevinske radove na urbanističkoj parceli 1.

Iz UTIP Crna Gora najprije su 14. novembra tražili dozvolu za izgradnju podzemne garaže. Sjutradan, 15. novembra, urbanističko-građevinskoj inspekciji resora Pavla Radulovića podnijeli su zahtjev za dozvolu za izmještanje tranzitnog vodovoda DN300mm “zbog potreba izgradnje objekta mješovite namjene”.

“Investitor radova kompanija UTIP Crna Gora je, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, uredno prijavio radove kod nadležnog Ministarstva i dobio saglasnost na izvođenje istih. Takođe, za izvođenje radova na izmještanju tranzitnog cjevovoda su dobijene i sve druge potrebne saglasnosti od strane drugih nadležnih inspekcijskih organa”, navodi se u saopštenju Burićeve firme, nakon što su nedavno i zvanično krenuli sa radovima.

Luka Rakčević, odbornik u Skupštini Glavnog grada, smatra da je stambeno-poslovni kompleks kojeg Burić gradi na lokciji bivših hotela, mogao biti sagrađen negdje drugo.

Dodaje i da je nad privatnim posjedom sa kojeg se ovih dana izmještana komunalna infrastuktura, upisana i zabilježba restitucije…

Podsjeća da je Vlada 2006. godine Burićevoj kompaniji “Normal” prodala paket akcija “UTIP Crna Gora”, u sklopu kojeg su bili hoteli “Podgorica“, “Crna Gora“ i “Ljubović“ (hotel “City“), kao i kamp na Zlatici za svega 4,7 miliona eura, da bi kompanija “Normal“ pet godina kasnije, samo kamp na Zlatici preprodala Upravi policije za skoro duplo više novca – 8,3 miliona eura.

“Za smiješan novac, privilegovana podgorička kompanija je od vrha Demokratske partije socijalista dobila vrijedna kulturna dobra našeg grada”, kaže Rakčević i dodaje da su, zbog toga što je novom vlasniku dozvoljeno da sa tim objektima radi šta želi, ta kulturna dobra u međuvremenu “u velikoj mjeri devastirana, obezvrijeđena ili u potpunosti uništena.

Uništen i dio biciklističke staze, iskop više nego duplo veći

Osim što su dopustili da parcela kojom prolazi važan dio vodovodne infrastrukture završi u rukama privatnika, i što su znali da će zbog izgradnje objekta morati da izmjeste cijevi, iz Glavnog grada su dopustili i da prošle godine tuda prođe biciklistička staza, koja je ovih dana, zbog izmještanja cijevi, dijelom uništena.

Ta biciklistička staza završena je u martu 2017. i koštala je 285 hiljada eura.

Iz Burićeve firme tvrde da će nakon završetka radova biciklističku i pješačku stazu dovesti u prvobitno stanje.

Zbog radova je ovih dana na teren izašla i komunalna inspekcija, koja je utvrdila da izvođač radova nije postupio po rješenju Sekretarijata od kojeg je dobio dozvolu i da su napravili odstupanje i umjesto 70, napravili iskop od 160 kvadrata.

KANA: Neodgovornost podgoričke vlasti

Iz NVO “KANA” smatraju uopšte neodgovornom odluku Glavnog grada da dopusti rušenje zgrade hotela “Ljubović”, umjesto kojeg je nikao “City”, i kojeg će nakon samo 10 godina, sada zamijeniti novi stambeno-poslovni kompleks.

Nekadašnji hotel “Ljubović” je novo ruho dobio 2008, a za njegovu rekonstrukciju kompanija je utrošila 4,2 miliona eura. Iz “KANE” podsjećaju da je projekat zgrade “Ljubović” 1983. nagrađen Velikom nagradom Salona arhitekture u Beogradu, kao izvanredan primjer spoja moderne i postmoderne arhitekture.

Bonus video: