Rektorat: Manje đaka se upisuje na fakultete jer se samozapošljvanju

U Rektoratu smatraju da postoji više razloga koji mogu uticati na svršene srednjoškolce prilikom donošenja odluke da li da upišu fakultet
55 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2016. 13:03h

Trend samozapošljavanja i podstrek državnih investicionih fondova preduzetništvu jedan je od razloga smanjenog broja upisanih na fakultete, ocijenjeno je iz Rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG).

Prema podacima Monstata studijsku 2015/2016 godinu broj upisanih na viskoškolskim ustanovama u Crnoj Gori je manji za 8,2 odsto.

U Rektoratu smatraju da postoji više razloga koji mogu uticati na svršene srednjoškolce prilikom donošenja odluke da li da upišu fakultet.

"Ti razlozi, između ostalih, mogu biti stanje na tržištu rada, potražnja za određenim zanimanjima, ponuda poslova iz njihovog obrazovnog profila i popularnost određenih profesija, socijalni status porodica iz koje dolaze, lični potencijali za dalje obrazovanje, ali i odluka da ne žele da nastave školovanje“, kazali su iz Rektorata agenciji Mina.

Crna Gora je, kako su naveli, u jednom periodu imala potrebu za velikim brojem visokoobrazovanog kadra, ali se isto tako, udovoljavajući toj potrebi, suočila i sa hiperprodukcijom diploma i upitnim kvalitetom, kao i sa značajnim brojem mladih visokoškolaca na biroima rada.

"Trend samozapošljavanja i podstrek preduzetništvu od strane državnih investicionih fondova može biti još jedan razlog“, dodali su iz Rektorata.

Kako su istakli, potrebna su preciznija istraživanja i uputniji parametri da bi se mogli donijeti pouzdani zaključci.

Iz Rektorata su pojasnili da je s druge strane, upisna politika prilično liberalna ako se ima u vidu da ne postoje prijemni ispiti u klasičnom smislu, već se kandidati upisuju na osnovu postignuća u toku srednjoškolskog obrazovanja (iako je broj kandidata koji se upisuju na visokoškolske ustanove limitiran licencama Ministarstva prosvjete).

Oni su, komntarišući podatak, da je diplomiranih studenta u 2015. manji za 4,2 odsto u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu kazali da su upis na fakultet i postignuća u toku studiranja usko vezana za lične izbore studenata i odluku žele li da studentske obaveze završavaju na vrijeme i u datim rokovima.

Iz Rektorata su poručili da je cilj UCG, kao najstarije i najreferentnije visokoškolske ustanove u državi da studenti završavaju studije u predviđenim rokovima i da pri tome usvajaju znanja koja će ih preporučiti ne samo za domaće, nego i za strano tržište rada.

"Aktuelna reforma UCG, koja je rezultirala usvajanjem nove strukture studija od 2017. godine, trebalo bi studentima da omogući sticanje teorijskih i praktičnih - upotrebljivih znanja, mobilnost kako bi se to znanje dalje oplođavalo, ali i bolje zapošljavanje jer je cilj da rade i doprinose sebi, društvu i državi", rekli su iz te institucije.

Oni su poručili da podržavaju i ohrabruju inovativno preduzetništvo i samozapošljavanje crnogorskih studenata i sarađuju sa državnim institucijama, udruženjima poslodavaca i opštinskim biznis centrima na stvaranju uslova da ovakva praksa zaživi.

"U tom smislu, aktivno radi i Karijerni centar UCG", dodali su iz Rektorata.

Bonus video: