Podgorica slavi Dan oslobođenja: Najdraža je nagrada od svog grada

1166 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2018. 08:26h

Nagrade „19. decembar” za ovu godinu su dobili Zoja Bojanić Lalović, direktor Gimnazije „Slobodan Škerović, za rezultate i pregalački rad u oblasti obrazovanja i vaspitanja i Nikola Ivanović, košarkaš Košarkaškog kluba Budućnost Voli i član košarkaške reprezentacije Crne Gore za ostvarene rezultate u oblasti sporta. Žiri je odluku o dodjeli nagrade donio tajnim glasanjem. Njima će ovo priznanje biti uručeno danas na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada povodom Dana oslobođenja Podgorice.

“Posebna je čast biti dobitnik ove nagrade, posebno jer su me za nagradu nominovali bivši gimnazijalci. Kao bivša učenica i dugogodišnja profesorica ove škole,Gimnaziju doživljavam kao ustanovu koja se izdvaja kako po istoriji i tradiciji,tako i po kvalitetu obrazovanja koje su u njoj sticale generacije. Bila sam skoro 17 godina profesor u ovoj školi i to sam doživljavala kao posebnu čast, jer radite sa najboljim generacijama.”, kaže za “Vijesti” Zoja Bojanić Lalović.

Ona ističe da je povratak u Gimnaziju, sada kao direktorice, obavezuje da da sve od sebe da škola bude primjer inovativne i kvalitetne ustanove, da se očuva njen ugled jer je to obaveza prema svim prethodnim generacijama i to zaslužuju sadašnje, kao i one koje dolaze.

“Svi skupa ne smijemo zaboraviti da je ova zgrada jedan od simbola Podgorice i zato je važno da radimo na njenom očuvanju. Ono što Gimnaziju izdvaja u odnosu na neke druge obrazovne institucije jeste privrženost njenih đaka, koji joj se uvijek vraćaju, rado okupljaju i daju doprinos u njenom očuvanju.To je ono što ih spaja, što ostavlja neizbrisiv trag i kada izađu iz klupa Gimnazije.To pokazuje da nama, bivšim gimnazijalcima jeste posebno važno da se ne zanemari ovakva institucija. U narednom periodu ćemo raditi na promovisanju visokih obrazovnih postignuća ove škole, radiemo i na unapređenju rada svih nas koji kreiramo život škole, jer je to najbolji način da podržimo one koji su buduća intelektualna snaga Crne Gore.”, ističe Bojani Lalović.

Košarkaš “Budućnosti” Nikola Ivanović dobitnik je ovogodišnje nagrade “19 decembar kaže da je srećan zbog priznanja, jer je uvjek mislio da su takve nagrade rezervisane za ljude od nauke, umjetnosti, politike...

“Grad je prepoznao to što se trudim da dam sportu, i na tome sam beskrajno zahvalan i srećan, mnogo mi znači nagrada jer sam dijete sa podgoričkog asfalta. “, ističe Ivanović.

Ove godine “Budućnost” igra u najkvalitetnijem evropskom takmičenju Evroligi i Nikola ističe kako je to jedinstveno iskustvo, neupopredivo sa bilo kojim takmičenjem u kojem je do sada igrao, mnogo veći nivo i od Ekurokupa, u kome ima dosta jakih ekipa.

“Euroliga je nešto najbolje što se moglo desiti “Budućnosti” i meni, volio bih da najbolje evropske lige godinama dolaze u Podgoricu. Osjetili su to i naši navijači, bodrili su nas i pored početnih poraza. Kada smo pobijedili Panatenaikos, Barcelonu, Baskonju...svi smo dobili potvrdu da naš veliki rad nije bio uzaludan, naučili smo se pameti, jer ovo je takmičenje gdje se kažnjava svaka dekoncentracija, nepreciznost, gdje moraš biti apsolutno koncentrisan....”kaže Nikola.

Još samo pobjeda razdvaja crnogorsku reperezentaciju od plasmana na Svjetsko košarkaško prvenstvo, i Nikola kaže da je ovo šansa koja se ne smije propustiti.

“ Novi sistem takmičenja smo iskoritili kako treba, još pobjeda i otvaraju se vrata košarkaškog raja, možda i utakmica protiv Amerike na svjetskom prvenstvu, mislim da je to san svakog ko igra košarku.”, kaže Nikola. Nikola ističe da u trenucima kad ne ide sve kako treba, ono što mu pomaže da opet pronađe snagu i krene dalje, jeste podrška navijača, sa kojima ima posebnu vezu. U tim trenucima preispitivanja pomisli na sve one koji su mu podrška, koji nose dres sa njegovim brojem i krene dalje.

Ivanović ne zaboravlja kako je prve košarkaške korake napravio u KK Džoker Jadrana Vujačića, da je u mladosti volio da gleda kako igra Igor Rakočević, “Budućnost” je njegov klub, ali je zahvalan i ljudima iz “Mege”, koja je bila značajan iskorak za njega u karijeri, pa iskustva iz Grčke, Italije, i opet “Budućnost”...

Skupština 27. decembra

Sjednica Skupštine Glavnog grada održaće se 27. i 28. decembar. Odbornici će se izjasniti o budžetu 2019, o zaduženju Glavnog grada, program uređenja prostora za narednu godinu, kao i DUP-ovima Pobrežje – zone A, B i C, Pobrežje – zone D i E, RTV Centralne djelatnosti, Zabjelo B, Zabjelo B – zona stanovanja, Zabjelo B1, Zabjelo – Zelenika, Momišići B, Gornja Gorica 3 – dio B, Murtovina, Dajbabska gora, Drač – Cvijetin brijeg, Drač – za urbanu cjelinu 1.2 Nova varoš, Zagorič 1, Stara varoš – dio zone A i Servisi i skladišta – Cijevna.

Zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu biće na dnevnom redu, odbornici nijeu o joj raspravljali, jer je skinuta sa dnevnog reda poslednje sjednice gradskog parlamenta pošto nijesu imali stav Ministarstva finansija, kao i odluka o visini naknade za rad istaknutih stručnjaka i stručnih lica u komisiji za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti i komisiji za provjeru znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, kao i odluka o stavljanju van pravne snage odluke o davanju saglasnosti za razmjenu nepokretnosti između Glavnog grada i privrednih društava Uniprom Nikšić i Uniprom KAP Podgorica.

Na dnevnom redu su i odluka o osnivanju Javne ustanove za brigu o djeci Dječji savez, zatim odluke o prodaji građevinskog zemljišta te programima rada preduzeća za narednu godinu.

Nagrađeni i studenti >>>

Bonus video: