Danas je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, je sinoć, na svečanom prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju, rekao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga
618 pregleda 92 komentar(a)
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2016. 06:32h

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, je sinoć, na svečanom prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju, rekao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga.

On je kazao da je decenija od obnove nezavisnosti potvrdila vrijednost i nezamjenljivost građanske i antifašističke Crne Gore, i poručio da "smo na Dan državnosti dužni da ponovimo posvećenost vrijednostima antifašizma".

Vujanović je, povodom Dana državnosti Crne Gore, donio naredbu da se izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba je izvšena sinoć u 20 sati sa sa platoa Ševrlja.

Bonus video: