Vujanović: Crna Gora nije protiv bliskosti sa Srbijom i prijateljstva s Rusijom

"Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put. Taj put nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u međunarodnoj zajednici", istakao je Vujanović
12 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2016. 05:55h

Crna Gora je, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga, kazao je sinoć predsjednik Filip Vujanović.

On je na svečanosti na Cetinju povodom 13. jula, Dana državnosti, kazao da Crna Gora nije ni protiv bliskosti sa Srbijom, s kojom želi najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica, ni protiv viševjekovnog i tradicionalnog prijateljstva s Rusijom.

"Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put. Taj put nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u međunarodnoj zajednici", istakao je Vujanović.

On je, kako prenosi RTCG, rekao da je decenija od obnove nezavisnosti potvrdila vrijednost i nezamjenljivost građanske i antifašističke Crne Gore, i poručio da "smo na Dan državnosti dužni da ponovimo posvećenost vrijednostima antifašizma".

"Na čuvanje drugog, drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemjerljiva i nedjeljiva vrijednost Crne Gore, a obaveza njihovog poštovanja garancija je skladnosti i dragocjenosti našeg suživota“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota.

"Zato je naše građansko društvo trajan kapital, koji svi moramo njegovati", rekao je Vujanović.

Bonus video: