Pas koji je nađen u Zeti je zbrinut, otvoreno pitanje (ne)brige i nadležnosti institucija

"Zvao sam Čistoću, oni su me uputili na sklonište za napuštene životinje, gdje tvrde da nemaju mjesta i da nisu u mogućnosti da pomognu u zbrinjavanju psa. Komunalna policija, kako su mi rekli, nije nadležna za napuštene životinje, a iz komunalne inspekcije su kazali da su nadležni samo za mrtve životinje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2016. 11:45h

Pas za kojeg je čitalac "Vijesti" Vasilije Knežević od redakcije tražio pomoć, privremeno je zbrinut.

Knežević je psa sinoć našao u napuštenom objektu preko puta Kipsa, u Zeti. Pas se, kako navodi, ne pomjera, a Knežević ga je ponovo obišao danas poslije 10 sati.

"Zvao sam Čistoću, oni su me uputili na sklonište za napuštene životinje, gdje tvrde da nemaju mjesta i da nisu u mogućnosti da pomognu u zbrinjavanju psa. Komunalna policija, kako su mi rekli, nije nadležna za napuštene životinje, a iz komunalne inspekcije su kazali da su nadležni samo za mrtve životinje. Treba li da sačekam da pas ugine, pa da ih nazovem", kazao je "Vijestima" Knežević, koji od sinoć pokušava da dobije neku gradsku službu koja bi se pobrinula za psa.

Knežević je, kako kaže, zvao i Službu za vanredne situacije. Bez odgovora.

"Vijesti" su kontaktirale Sklonište za napuštene životinje, čiji je službenik, ne želeći da se predstavi, potvrdio da je Knežević zvao, te da su mu kazali da u skloništu nema mjesta.

"Neka zove komunalnu", kazao je reporteru "Vijesti" zaposleni Čistoće.

U Čistoći su, pošto je nedjelja, reportera "Vijesti" ponovo uputili na Sklonište...

Prema Planu kućnog reda Skloništa, "Sklonište je obavezno da prima prijave o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, te da organizuje sakupljanje i prevoz izgubljenih i napuštenih kućnih ljubimaca".

U dokumentu objavljenom na sajtu Čistoće, navodi se i da je Sklonište u obavezi da "preuzme napuštene i izgubljene kućne ljubimce i obezbijedi im smješta".

Hvatanje, prevoz i smještaj napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca se, prema Planu kućnog reda Skloništa, pored ostalog, "vrši na osnovu prijave nalazača izgubljenog ili napuštenog kućnog ljubimca ili prijave drugog fizičkog ili pravnog lica"...

Knežević je psu, kako je rekao, dao vodu i hranu, ali ne vjeruje da će životinja dugo preživjeti ukoliko neko brzo ne preduzme nešto i ne skloni psa sa mjesta na kojem je sad.

Knežević procjenjuje da je u pitanju pit bul ili pas slične rase.

Galerija

Bonus video: