Okruglog stola nema u diktaturi

“Autori ovih konstatacija trebalo bi da znaju da u diktaturama, bile one klasične ili nekonvencionalne, nema okruglih stolova protiv diktature. Pogotovo ih nema unutar institucija na kojima je uvedena 'klasična diktatura'"
0 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2016. 18:49h

Ocjene iznijete na okruglom stolu na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) su politički motivisane i riječ je o neistinama i manupulacijama, ocijenjeno je iz Rektorata Univerzitete Crne Gore (UCG).

“Na UCG postoje organi i stručna tijela koja kontinuirano razmatraju aktuelna pitanja iz života i rada ove visokoškolske ustanove, i koja transparentno odlučuju u skladu sa zakonom, pravilima i utvrđenom procedurom. U sastavu ovih organa i stručnih tijela nalaze se predstavnici svih univerzitetskih jedinica, pa i PMF-a. Ali, umjesto da se u okviru Univerziteta raspravlja na način koji je primjeren i uobičajen za visokoškolske institucije, u posljednje vrijeme jedan dio profesora PMF pokušava da raspravu o pitanjima koja su od značaja za instituciju kojoj pripadaju, vodi na političko-partijskim skupovima”, saopšteno je iz Rektorata.

Navodi se da su zbog toga i uslijedile tvrdnje da je Naučni odbor „pretvoren u izvršni komesarijat uprave UCG“ i da je na Univerzitetu „uvedena klasična diktatura“ u kojoj vladaju jednoumlje i isključivost.

“Autori ovih konstatacija trebalo bi da znaju da u diktaturama, bile one klasične ili nekonvencionalne, nema okruglih stolova protiv diktature. Pogotovo ih nema unutar institucija na kojima je uvedena 'klasična diktatura'. Umjesto upražnjavanja političkih aktivnosti, dio profesora PMF-a trebalo je da se u proteklih devet mjeseci, zajedno sa više od 150 svojih kolega, angažuje u radnim tijelima za sprovođenje reforme na Univerzitetu i tako doprinesu profilisanju optimalnog modela studiranja za fakultet na kome rade”.

Bonus video: