Voćnjak pretvoren u groblje nektarina

Iz “Plantaža” je saopšteno da je vraćeno 258.277 kvadrata, sa voćnjakom nektarina na površini od 6,2 hektara
84 pregleda 20 komentar(a)
voćnjak, Plantaže, Foto: Zoran Đurić
voćnjak, Plantaže, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2016. 19:19h

Voćnjak od nekoliko hiljada stabala pretvoren je u groblje nektarina, nakon što što su “Plantaže” vratile parcelu prethodnim vlasnicima.

Na parceli koja se nalazi uz šine prema naselju Kuća Rakića do prije sedam godina bila su zelena stabla, a danas su suva i sasušena, zarasla u korov.

Utisak reportera “Vijesti” je da na parceli ništa nije rađeno od kada je vraćena starim vlasnicima, što tvrde i iz “Plantaža”.

Kompanija “Plantaže” je prije gotovo sedam godina vratila zemljište bišim vlasnicima, koje im je oduzeto nakon nacionalizacije u prošlom vijeku.

Iz “Plantaža” je saopšteno da je vraćeno 258.277 kvadratnih metara, u okviru kojih se nalazi voćnjak sa 6,2 hektara zasada nektarine.

Jedan od prolaznika kazao je da ne zna kome je vraćeno zemljište, niti šta se dešava sa njim, ali da je tuga šta se desilo sa nekada lijepim voćnjakom “Plantaža”.

Presudom Vrhovnog suda iz oktobra 2009. godine, odnosno po završetku berbe te godine, zemljište je prešlo u vlasništvo jedne porodice, a iz “Plantaža” tvrde da do danas voćnjak nije održavan.

Voćnjak je, tvrde, obuhvatao 4,1 hektar zasada nektarine sa ukupno 4.376 stabala sorte “big top”, i 2,1 hektar sorte “maj grand” sa ukupno 2.510 stabala.

“Iskreno, žao nam je kada vidimo u kakvom su stanju zasadi koje smo godinama obrađivali i prema kojima smo se domaćinski odnosili. Napominjemo da je obično takva sudbina svih površina koje su 'Plantaže' vratile bivšim vlasnicima“, odgovoreno je “Vijestima” iz kompanije.

Bonus video: