Sredanović: Milošević preturao poštu, bez mog znanja uzeo šifru i blokirao službenu mejl adresu

"Osnovno pravilo novinarstva nije bilo po volji Miloševiću, pa me je ekspresno, istog dana, u kasnim večernjim satima, udaljio sa posla vezanog za medije. Moja neoprostiva greška bio je sadržaj reagovanja, koji je, faktički, donio posve drugačiju sliku o zaradama i radnim obavezama Zorana Jelića", kazala je između ostalog Sredanović
140 pregleda 21 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: Savo Prelević
Rade Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2016. 09:55h

Za 30 godina javnog - novinarskog rada moje ime nikada nije pominjano u negativnom kontekstu, ni lično, ni profesionalno, a to se dogodilo u srijedu, 6. jula, u Dnevniku TV Vijesti, izjavom direktora Zavoda za zapošljavanje Rada Miloševića, saopštila je u reagovanju Zorica Sredanović, savjetnica u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore i dojučerašnja službenica Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević juče je potpredsjedniku Vlade Miloradu Vujoviću predočio zvaničnu korespodenciju između zaposlenih u Zavodu, uključujući i bivšu direktoricu Vukicu Jelić, i njenog supruga poslanika DPS-a Zorana Jelića iz koje se, kako tvrdi, vidi da su oni pripremali strategiju da ga opstruiraju.

"Iznoseći nove optužbe protiv dojučerašnje direktorice Vukice Jelić i nekadašnjeg direktora, sada poslanika Zorana Jelića, Milošević je optužio i mene za nesavjesno obavljanje posla. Povod je bila, dan ranije, njegova pres konferencija, na kojoj je saopštio da je podnio krivičnu prijavu protiv Jelića zbog zloupotrebe službenog položaja. Po završetku presa podijelila sam direktoru i novinarima reagovanje stručnih službi Zavoda, koje je potpisao pomoćnik direktora Danilo Vojinović. Očigledno, bila je to moja ključna krivica", istakla je Sredanović.

Milošević je podnio i krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Zavoda Vukice Jelić i njenog supruga donedavno savjetnika u Zavodu i poslanika DPS-a Zorana Jelića zbog sumnji u krivično dijelo iz člana 416 i 417 Krivičnog zakona, odnosno zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog vršenja dužnosti.

Sredanović tvrdi da je radeći posao PR- a Zavoda smatrala obavezom da omogući da se čuje i druga strana.

"Osnovno pravilo novinarstva nije bilo po volji Miloševiću, pa me je ekspresno, istog dana, u kasnim večernjim satima, udaljio sa posla vezanog za medije. Moja neoprostiva greška bio je sadržaj reagovanja, koji je, faktički, donio posve drugačiju sliku o zaradama i radnim obavezama Zorana Jelića. Ne prihvatam izrečene navode Miloševića o opstrukciji i sabotiranju rada, izvedene njegovom metodom - upada u moju elektronsku poštu. Bez mog znanja uzeo je šifru i blokirao službenu mejl adresu, koju koristim kao i svi zaposleni u Zavodu. Preturanjem pošte nije mogao naći ništa kompromitujuće, niti nezakonito", kazala je Sredanović.

Sredanović tvrdi da je razmjena mejlova sa Vukicom Jelić, bila uobičajena praksa u pripremama pres konferencija.

Jelić šalje tekst reagovanja, službenica: "Super! Samo još potpis onog stručnjaka!?>>>

"Odnosila se na konkretne teme i moguća pitanja novinara, ne samo režimskih, kako kaže Milošević. Medijski je eksploatisao i moju komunikaciju sa poslanikom Jelićem u kojoj sam mu dostavila na uvid reagovanje Zavoda povodom krivične prijave Miloševića. Zloupotrijebio je i nekoliko riječi neformalnog obraćanja... I danas bih to uradila, kao ozbiljan i odgovoran čovjek, znajući da se tendeciozno manipuliše činjenicama u svrhu medijskih, partijskih i dnevnopolitičkih interesa. Sve suprotno od Miloševića! Nijesam ničiji " igrač", nikada nijesam prihvatala mentore, nemam rezervni posao, niti rezervnu državu. I te kako mi je stalo do ličnog, profesionalnog i ugleda institucije u kojoj radim. Fabrikovanje afera, od kojih su mnoge upitne i nemaju epilog, svakako urušavaju institucije, ali u krajnjem i sistem i državu. Sve ovo kazala sam Miloševiću čim je došao u Zavod. Moj posao nije da branim bivše direktore, niti da se dodvoravam novom", rekla je Sredanović.

Kaže i da je Milošević imao je startnu namjeru da je smijeni i da nije odustajao.

"Predlagao je i da idem na godišnji odmor, da bi mi prije spornog presa otvoreno rekao ( upozorio!) da je "rat već počeo". Milošević se uživio u ulogu direktora ( "moji zaposleni"), pa stavlja znak jednakosti: Milošević je Zavod, a Zavod je Milošević, što nije baš tako. Zaboravlja da ga je politika dovela u Zavod kao osobu bez iskustva, čak i bez položenog stučnog ispita za rad u državnim organima. Predstavlja se kao dušebrižnik u zaštiti zaposlenih od pritisaka iz vlasti, a radi suprotno. Radnici imaju pritisak upravo od njegove strane, sprovodi mobing nad njima. Došao je da kontroliše korišćenje državnih resursa, a zloupotrebljava ih u političke svrhe!", zaključila je Sredanović

Bonus video: