Fond za zdravstveno osiguranje: Snosimo sve troškove liječenja Bojana Petričevića

"Razumijemo i uvažavamo potrebu porodice i prijatelja da se putem medija građanima obraćaju za pomoć, ali smo zbog objektivnog informisanja javnosti u obavezi da objasnimo da novac nije potreban za liječenje, kako su interpretirali pojedini mediji, već za smještaj i boravak pratioca", rekli su iz Fonda
866 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Petričević, izvještaj, Foto: Privatna arhiva
Bojan Petričević, izvještaj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.07.2016. 14:19h

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje danas su saopštili da im se siguranik Bojan Petričević 4. jula obratio sa zahtjevom za liječenje u inostranstvu.

Studentu Ekonomskog fakulteta Bojanu Petričeviću iz Podgorice ljekari u Turskoj treba da urade transplantaciju koštane srži.

Iz Fonda su dodali da je Komisija za upućivanje u inostranstvo odobrila njegovo liječenje i uputila ga u kliniku Acibadem (Turska), gdje je planirana transplantacija koštane srži.

Kazali su i da Bojan u Tursku putuje sjutra, a troškove liječenja u punom iznosu, koji će se kretati od 130- 160 hiljada eura ili više, snosi Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

"Fond takođe snosi troškove putovanja, za osiguranika i pratioca. Razumijemo i uvažavamo potrebu porodice i prijatelja da se putem medija građanima obraćaju za pomoć, ali smo zbog objektivnog informisanja javnosti u obavezi da objasnimo da novac nije potreban za liječenje, kako su interpretirali pojedini mediji, već za smještaj i boravak pratioca. U ranijem periodu, tačnije do stupanja na snagu Zakona o zdravstvenom osiguranju, 01.02.2016. (S. list CG 6/16), odobravane su i dnevnice, kojima su pratioci pokrivali troškove smještaja i boravka", navodi se u saopštenju Fonda.

Iz ove institucije su rekli da se osigurana lica upućuju na liječenje van Crne Gore, na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

"Ono na šta Fond želi da ukaže, je da u svim slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo, ukupne troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovgog pratioca snosi Fond za zdravsteno osiguranje", kazali su iz Fonda.

Kako se navodi u dopisu, koji je Bojan dostavuio ranije danas, dio sredstava za liječenje plaća Fond, a drugi dio roditelji.

Bojan je ranije danas u svom obraćanju javnosti naveo da mu je nedavno dijagnostifikovana bolest anemija aplastica (jedna vrsta leukemije).

"Ne moram ni naglašavati šta to znači za moj život i život moje porodice. Nakon višemjesečnog liječenja u Podgorici i Beogradu, dobio sam poziv za liječenje i eventualno presađivanje koštane srži na klinici "Acibadem" u Istanbulu. Moji roditelji su priličnog skromnog imovinskog stanja. nemoguće je da moja porodica isfinansira kompletne troškove liječenja u Turskoj", naveo je Bojan ranije danas u svom dopisu.

Svi koji su u mogućnosti zamoljeni su da pomognu mladom Podgoričaninu.

ŽIRO RACUN NLB: 907-53001-03 poz.na br 530-0000100313251-44 na ime majke Svetlane Petričević.

Za uplate iz inostranstva IBAN je ME25530003050017727241 a SWIFT je MNBAMEPG

Bonus video: