Soliter od 100 metara u Bloku 5?

On je kazao da bi Blok 5 pretrpio gubitak preko stotinu parking mjesta, čime bi se nastavilo otimanje parking prostora započeto izgradnjom Bazara i uvođenjem naplate parkinga u pojedinim ulicama, iako je u pitanju stambena zona
52 pregleda 28 komentar(a)
soliter, blok 5, Foto: Zoran Đurić
soliter, blok 5, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.07.2016. 19:18h

Član izvršnog odbora SNP Dušan Kandić je ocijenio da bi “višegodišnja urbanistička tiranija pod okriljem rukovodstva Glavnog grada doživjela svoju kulminaciju”, ukoliko bi u Bloku pet počeo da se gradi objekat poslovne namjene na dijelu između Bulevara Mihaila Lalića i Bulevara Džordža Vašingtona.

Kandić je kazao da je javnosti i dalje nepoznato za kada je planiran početak izgradnje, kao i ko su investitori i izvođači radova.

“...Argumenti dovode do zaključka da je ovakav DUP "Blok 5" skrojen po mjeri interesa tajkuna, a na štetu građana. Po već ustaljenoj praksi, Glavni grad donosi odluke u skladu sa željama određenih političko-poslovnih klanova čiji je osnovni motiv profit, pri tom ne mareći što se takvim neodgovornim postupanjem dalje ugrožava javno dobro i ubrzano nastavlja devastacija uređenih gradskih površina”, kazao je Kandić.

On je naveo da je izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5" predviđeno da soliter Milenijum “treba da naglasi i zaokruži i vizuelno i funkcionalno užu zonu Bloka 5 i PC Kruševac”. Kandić je istakao da se u DUP-u navodi da dimenzije građevine, čija bi kula bila visoka sto metara sa objektima sa desne i lijeve strane visine oko četrdeset metara, po horizontali i vertikali treba da budu na liniji osnovnog arhitektonskog koncepta Bloka 5 i time predstavljaju njegov afirmativan nastavak i završetak.

“Imajući u vidu da na lokaciji predviđenoj za gradnju nema ni približno dovoljno prostora za objekat takvog gabarita, kao i da bi Blok 5 u tom slučaju postao vizuelno nedostupan i fizički potpuno odvojen od dijela grada preko Morače, jasno je da ovakvo obrazloženje autora nije u duhu unapređenja funkcionalnosti ovog naselja, već da su u pitanju drugi razlozi”, navodi Kandić.

On je kazao da bi Blok 5 pretrpio gubitak preko stotinu parking mjesta, čime bi se nastavilo otimanje parking prostora započeto izgradnjom Bazara i uvođenjem naplate parkinga u pojedinim ulicama, iako je u pitanju stambena zona.

“...Planirani projekat je u potpunoj suprotnosti sa aktuelnim preporukama eksperata u oblasti hidrogeologije, koji su ukazali da je Podgorici potrebno što je moguće više zelenih površina, kako bi se ublažile klimatske promjene i poboljšao kvalitet vazduha”, kazao je Kandić. Odbor Glavnog grada SNP, kako je naveo, poziva gradsku vlast da preispita sve izmjene i dopune DUP-a koje ugrožavaju javni interes.

Bonus video: