PzP: Radnici Bliškova uništili preko 500 mladih sadnica smrče i prilazne puteve

Obaviješteni smo da je ta firma bespravno teškom mehanizacijom uništila mlade sadnice smrče i to preko 500 njih, a da istovremeno izvode radove na tom području i imaju ugovore o koncesiji sa Upravom za šume
92 pregleda 7 komentar(a)
Rožaje, Foto: Damira Kalač
Rožaje, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 05.07.2016. 08:31h

Građani sela u blizini planine Lise, obratili su Opštinskom odboru Pokreta za Promjene Bijelo Polje povodom uništenja šuma i puteva u mjestima u kojima žive.

Neplanska sječa i uništenje lokalnih puteva, kako navode, djelo je koncesionara DOO Bliškovo iz Bijelog Polja. Obaviješteni smo da je ta firma bespravno teškom mehanizacijom uništila mlade sadnice smrče i to preko 500 njih, a da istovremeno izvode radove na tom području i imaju ugovore o koncesiji sa Upravom za šume. Osim što su uništili bespravno zasade smrče, isti su uništili i prilazne putave teškom mehanizacijom, kao i glavni out, dok su pojedinim mještanima pokidali i crijeva kojima se napajaju vodom za piće", navode iz OO PzP Bijepo Polje.

To preduzeće, kako je saopšteno, već više od tri godine izvlačeći građu, uništava seoski put Pavino Polje – Kičava.

"A sanacija puta i ne pada na pamet. Uništavanje novoposađenih smrča na pošumljenom terenu, vrši se najvjerovatnije bez ikakve regularne doznake i kontrole od ovlašćenih službenika Uprave za šume. Makadamskim putem idu kamioni sa preko 50 kubika oblovine. Predsjednik MZ Grab-Kičava se oglasio nenadležnim po ovom pitanju kada su mu se mještani obratili što dovoljno govori koliko vode računa o mještanima svojim mjesnih zajednica", navode iz PzP.

U vezi sa tim problemom, obratili su se direktoru Uprave za šume u Pljevljima, kao i glavnom šumarskom inspektoru u Podgorici.

"Ali niko mještane nije obavijestio o ishodu njihovih prijava. Bilo je čak i fizičkih napada na mještane od strane direktora preduzeća DOO Bliškovo zbog toga što javno pričaju o ovom problemu, zbog čega su uslijedile i krivične prijave protiv nasilnika. Opštinski odbor Pokreta za promjene iz Bijelog Polja zahtijeva od svih nadležnih lokalnih i državnih organa da riješe ovaj problem i pomognu mještanima sela Lise tako što će obezbijediti da se sječa šuma i održavanje puteva vrše po zakonu i kako je to predviđeno, a ne da se uništava blago kojim naše šume i sela raspolažu, što dodatno otežava već težak položaj seljaka", navode iz PzP.

Bonus video: