Posjetite sajam i saznajte kako da se legalno zaposlite u Njemačkoj

Sajam se održava u Delti, u srijedu, 6. jula, od 10 do 17 časova
143 pregleda 7 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.07.2016. 17:53h

Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje Njemačke organizuje "Sajam legalnih radnih migracija u SR Njemačku", u srijedu, 6. jula, u Tržnom centru Delta Citi.

Sajam će trajati od 10 do 17 časova.

"Cilj Sajma je upoznavanje državljana Crne Gore sa uslovima života i rada u Njemačkoj i predstavaljanje mogućnosti nalaženja zaposlenja u Njemačkoj za naše građane. Na Sajmu će predstavnici Federalne agencije za zapošljavanje, putem direktnog kontakta, zainteresovanim licima pružati informacije o načinima dobijanja radnih viza, deficitarnim zanimanjima na njemačkom tržištu rada, kanalima traženja posla u Njemačkoj i sve druge informacije vezano za život i rad državljana zemalja koje nijesu članice evropskog ekonomskog prostora", kazala je, na konferenciji za novinare, načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju mr Gordana Vukčević.

Pomoćnik direktora ZZZ David Perčobić smatra da saradnja sa njemačkim zavodom za zapošljavanje nije šansa da naši građani samo odlaze, već je to prilika i da nam kroz ekspertizu dolaze i stručnjaci iz Njemačke.

Prema riječima Perčobića, crnogorski državljani za odlazak moraju aplicirati u Ambasadi u Crnoj Gori, a ne u Njemačkoj.

"Od ove saradnje imaćemo koristi, ne samo u razvoju EURES službe, čime se uključujemo preko njemačkog u evropsko tržište rada, nego i u izdašnijem korišćenju sredstava evropskih fondova", rekao je Perčobić.

Na sajmu će biti prisutni i predstavnici njemačke ambasade, koji će pored informacija o viznom režimu za državljane Crne Gore, predstaviti stipendijske programe za osnovne i postdiplomske studije, kao i mogućnosti za obavljanje radne prakse za crnogorske državljane.

Sajmu, u utorak, prethodi sastanak sa predstavnicima Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke na kom će eksperti iz ove institucije pružiti informacije o mogućnostima, zahtjevima i načinima priznavanje diploma crnogorskih škola i fakulteta u Njemačkoj.

Tokom posjete njemačke delegacije biće potpisan Aneks Sporazuma o saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Federalne agencije za zapošljavanje Njemačke, vezano za saradnju po pitanju legalnih migracija.

Vukčević je kazala da je Sajam samo nastavak intenzivne saradnje između crnogorskog i njemačkog zavoda za zapošljavanja koja traje od februara, a u cilju eliminisanja mogućih zloupotreba pri odlasku crnogorskih građana na rad u Njemačku, kao i u svrhu zaštite crnogorskih radnika na radu u Njemačkoj u pogledu zarade, socijalnog i penzijskog osiguranja, uslova rada...

Crna Gora se smatra zemljom sigurnog porijekla, pa procedure, kako ističe Vukčević, ne mogu trajati previše dugo.

Prema njenom mišljenju, u Njemačkoj legalno radi nekoliko hiljada crnogorskih državljana. Na njemačkoj Bijeloj listi nalazi se oko 200 deficitarnih zanimanja, u svim nivoima stručne spreme, navode iz ZZZCG.

Bonus video: