Postrojenje naredne sedmice i zvanično u upotrebi: Niko ne zna gdje će sa muljem

PPOV kojim će u početku upravljati WTE do završetka obuke domaćeg kadra, zapošljavaće desetak ljudi
6 komentar(a)
Krtoli, prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Krtoli, prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.07.2016. 13:39h

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor biće naredne nedjelje i zvanično pušteno u rad. Ceremoniji koja će biti održana u četvrtak 7. jula u 11 sati, prisustvovaće gradonečalnici Tivta i Kotora dr Snežana Matijević i dr Aleksandar Stjepčević, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, predstavici njemačke razvojne banke KfW i generalni direktor njemačke kompanije WTE koja je izgradila postrojenje, Franc Mitermajer.

PPOV vrijedno 10,25 miliona eura izgrađeno se na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, a kapaciteta je 75 hiljada ekvivalent-stanovnika. Izgradnja se finasirala se kreditom njemačke KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor.

Preko ovog PPOV najsavremenjom tzv. SBR tehnologijom, tretiraće se sve otpadne vode sakupljene u kanalizacionim sistemima Tivta i Kotora, prije nego što prečišćene, budu ispuštene u more preko podmorskog ispusta u zalivu Trašte.

PPOV kojim će u početku upravljati WTE do završetka obuke domaćeg kadra, zapošljavaće desetak ljudi, a njime bi trebalo da upravlja zajednička firma koju će osnovati Kotor i Tivat, što još nije urađeno.

Dvije bokeljske opštine, ali ni država na kojoj je najveća odgovornost za upravljanje tom vrstom otada, još formalno nisu riješile gdje će se i na koji način tretirati i odlagati kanalizacioni mulj koji nastaje kao nusprodukta rada PPOV koje bez riješavanja tog problema, može da funkcioniše tek oko godinu dana.

Bonus video: