Ministarstvo primilo inicijativu za razrješenje direktora PA, Šaranović: Razočaran sam reagovanjem nastavnika

"... pomenuta grupa nastavnika želi da se okiti imidžom da ni jedan direktor nije izdržao sa njima i da su oni ti koji neformalno upravljaju Akademijom"
1960 pregleda 2 komentar(a)
Boban Šaranović, Foto: Arhiva Vijesti
Boban Šaranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.12.2018. 12:51h

Ministarstvo prosvjete primilo je inicijativu dijela profesora Policijske akademije za razrješenje direktora te obrazovne ustanove, Bobana Šaranovića.

To su "Vijestima" saopštili iz resora kojim rukovodi Damir Šehović objašnjavajući da su od uprave Policijske akademije tražili izjašnjenje tim povodom.

"Vijesti" su Ministarstvo prosvjete pitale da li im je stigla inicijativa za smjenu Šaranovića, ako jeste kada i koliko je profesora potpisalo, te što su tim povodom preuzeli.

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović reagovao je na tvrdnje profesora te ustanove da "sprovodi samovolju u toj ustanovi.

Profesori tvrde da Šaranović svojim postupcima degradira tu obrazovnu Instituciju, krijući se iza funkcije i mandata koji mu je povjeren.

Reagovanje prenosimo u cjelosti

"Razočaran sam reagovanjom kolega nastavnika, sa kojima sam 10 godina kao nastavnik dijelio i dobro i zlo. I ranije je bilo razmirica na relaciji nastavnici – direktor, ali su se stvari riješavali unutar kuće. Ovog puta, iz njima znanih razloga, odlučuju da to bude van ustanove i putem medija. Zato sam prinuđen da na ovaj način odgovorim, isključivo činjenicama.

Prvo, potpisani nisu profesori već nastavnici.

Drugo, ukupan broj nastavnog kadra prema veći je od 16.

Treće, ispit za predavača položili su tek 2013. što znači da su zakonito u nastavničke vode ušli tek prije 5 godina, jer su prethodno radni odnos zasnovali bez nastavničkog iskustva, koje su sticali isključivo na samoj Akademiji i nigdje drugo.

Četvrto, nastavnici potpisnici peticije, čine 15% zaposlenih, i u prosjeku primaju duplo veće plate od ostalog kadra Akademije..

Imaju organizovan prevoz, koji plaća Akademija, iako je Zakonom o radu prevoz odavno ukinut.

Jedino što su tačno naveli jeste broj direktora na Akademiji, ali daleko od toga da su sa njima imali harmoničnu saradnju, jer im ni jedan direktor nije odgovarao.

Pisali su peticije protiv Živka Šipčića, Milice Pajović, zatim i protiv Rajka Pekovića zbog odluke o izuzeću nastavnika Zejnilovića u ispitivanju polaznika.

Dakle, pomenuta grupa nastavnika želi da se okiti imidžom da ni jedan direktor nije izdržao sa njima i da su oni ti koji neformalno upravljaju Akademijom.

Direktor ne želi niti može da se krije iza funkcije i mandata, jer se radi o javnom poslu i upravo direktor je prvi koji je izložen javnom sudu, javno eksponiran i čiji se rad u svakom trenutku može provjeriti od strane onih koji su mu povjerili taj isti mandat, ali i od strane cjelokupne javnosti.

Zaključujem da su i prethodni i ovaj direktor očigledno krivi što im je sve ovo omogućeno, dok ostali zaposleni sa pravom mogu da se pobune zbog njihovog privilegovanog položaja.

U svom dopisu prećutali šta su potpisnici priredili nastavnicima, koji nisu podlegli velikim pritiscima potpisnika da se bojkotuje institucija na ovaj način,

Dakle, kao direktor ispunjavam plan i program razvoja ustanove, na osnovu koga sam i izabran. Ukoliko im se taj plan i program ne dopada to je njihov problem.

Poručujem ovim putem da uprkos njihovoj želji, anarhije neće biti, i još jednom pozivam na primjereno ponašanje i obavezu da se zakon, rad i red u ustanovi moraju poštovati, jer ukoliko nastave da se ponašaju suprotno zakonu o radu i opštem zakonu o obrazovanju, snosiće posledice u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Bez izuzetka.

Ustanova će svakako nastavititi da radi na svom daljem razvoju, jačanju kadra, i unapredjenju saradnje na lokalnom i regionalnom nivou. Time i zaključujem sa moje strane ovu prepisku".

Bonus video: