Rašović prednost dala ex-osuđeniku

Rašović nije potvrdila, niti demantovala da je zaposlila zatvorski osuđivanog kandidata, ali tvrdi da je sve po zakonu
187 pregleda 11 komentar(a)
Gordana Rašović, Foto: Boris Pejović
Gordana Rašović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2016. 19:30h

Podgoričanin Miljan Vujović tvrdi da je direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović zaposlila zatvorski osuđivanu osobu, a ne njega.

Rašović u odgovoru “Vijestima” nije potvrdila, niti demantovala da je zaposlila zatvorski osuđivanog kandidata, ali je saopštila da je prilikom raspisivanja konkursa i zapošljavanja laboratorijskih tehničara sve bilo u skladu sa zakonom.

“Konkurs je raspisan u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o zapošljavanju, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u skladu sa kojima se, za Zavod kao Javnu zdravstvenu ustanovu, propisuju opšti uslovi o radu i u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore. U skladu sa gore navedenim, raspisan je konkurs za prijem četiri medicinska tehničara opšteg ili laboratorijskog smjera sa radnim iskustvom od 12 mjeseci”, saopštila je Rašović “Vijestima”.

Za posao laboratorijskog tehničara bila je predviđena srednja medicinska škola, a Vujović je pored toga imao završen i Metalurško-tehnološki fakultet.

On je kazao da nije odabran da radi u Zavodu zbog nekog ko je zatvorski osuđivan, šta mu je Rašovićeva, tvrdi, i priznala.

“U međusobnom razgovoru direktorica Zavoda nije mi dala nijedan valjan i konkretan razlog zašto nijesam primljen, a primljena je osoba koja ima debeo dosije. Takođe mi je rekla: 'Zar ne smatrate da svako u životu zaslužuje drugu šansu?'. Na šta sam odgovorio: 'Svako zaslužuje drugu šansu, možda čak i treću ali gdje je moja prva šansa'”, kazao je Vujović.

On je upitao kako je moguće da neko ko napravi “teško krivično djelo, odleži više od dvije godine u zatvoru” može da ima prednost “nad odličnim đakom i studentom koji nema ni saobraćajni prekršaj”.

Zakonima, na koji se poziva Rašović nije predviđeno da se ne smije zaposliti osuđivano lice.

Rašovićeva je istakla da su svi prijavljeni kandidati u skladu sa zakonom obavješteni o odabiru laboranata i da od tada nijesu primili nijednu žalbu.

Tvrdi da je od 27 prijavljenih kandidata odabrano njih četvoro, koji su zadovoljavali postavljene uslove i pored toga imali najviše iskustva na poslovima transfuziološkog i laboratorijskog rada, što je izuzuzetno važno za nesmetan rad u Zavodu.

Rašovićeva nije odgovorila na pitanja “Vijesti” zašto Vujović nije primljen, niti da li je zaposleni kandidat pravosnažno osuđivan na zatvor, već je samo odgovorila da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Bonus video: