Predsjednik komisije za provjeru plagijata vlasnik nelegalne vile

Profesor beogradskog BBA i član komisije za provjeru autentičnosti Bečićevog, ali i rada srbijanskog ministra Siniše Malog, vlasnik je nelegalnog objekta u Budvi, kategorisanog sa četiri zvjezdice
4584 pregleda 12 komentar(a)
Ima vilu sa pet apartmana koju godinama izdaje - Erić, Foto: Fira.rs
Ima vilu sa pet apartmana koju godinama izdaje - Erić, Foto: Fira.rs
Ažurirano: 20.12.2018. 15:31h

Predsjednik komisije koja treba da ispita da li je lider Demokrata Aleksa Bečić plagirao magistarski rad, profesor beogradskog Fakulteta za bankarstvo Dejan Erić, vlasnik je luksuzne nelegalne vile u blizini Budve, saznaju “Vijesti”.

Luksuzna “Vila Natalia” porodice Erić u mjestu Skočiđevojka, nadomak Reževića, izgrađena je bez dozvole i za nju profesor nije platio ni centa Opštini Budva za komunalije.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, parcela od 647 kvadrata upisna na ime Dejana Erića je pašnjak i na njoj nema upisanih objekata, odnosno pomenute vile, čije postojanje na terenu su utvrdili opštinski službenici.

Opština Budva, odnosno Sekretarijat za privredu, izdao je 10. avgusta ponaosob Dejanu i njegovoj majci Nataliji Erić privremena rješenja o kategorizaciji za kuću za odmor, te donijelo rješenje o upisu u Centralni turistički registar kuće za odmor.

Uvidom u spisak zahtjeva za legalizaciju dostavljenom budvanskom Sekretarijatu za urbanizam, a koji su objavljeni na sajtu Opštine, nema Dejana Erića, već samo njegove majke koja je 10. jula predala zahtjev.

Profesor je crnogorskoj javnosti postao poznat nakon što ga je Vijeće Ekonomskog fakulteta imenovalo za predsjednika i člana komisije koja će ispitati autentičnost Bečićevog magistarskog rada. Sličan zadatak imao je i u Beogradu, gdje je imenovan za člana stručne komisije koja je ispitivala da je doktorska disertacija nekadašnjeg gradonačelnika srpske prijestonice, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, plagijat. Nije poznato da li je i kakav sud donijela komisija za rad Malog, s obzirom na to da o tome još nema zvaničnih informacija. Erići kao i brojni stanovnici budvanske opštine, nalaze se na spisku divljih graditelja koji su bez ikakvog papira izgradili svoje kuće, vile, apartmane....

“Vila Natalia” se godinama unazad izdaje turistima za smještaj, a ponuda se nalazi i na oficijelnim turističkim sajtovima, na kojima se smještaj u njoj preporučuje za sve one koji vole luksuz, mir i diskreciju. U rješenju Sekretarijata za privredu na ime Dejana Erića, a u koji su „Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o kući za iznajmljivanje ležaja turistima, koja je kategorisana sa četiri zvjezdice i koja raspolaže sa tri studio apartmana i dva apartmana - ukupno 15 ležaja.

U rješenju još piše da su predstavnici ovlašćene Komisije Sekretarijata za privredu izašli na lice mjesta i izvršili pregled objekta Dejana Erića izrađenog na parceli 1760 KO Reževići I. Oni su u svome zapisniku konstatovali da vila sa pet apartmana i 15 ležaja ispunjava uslove za objekata sa četiri zvjezdice.

U rješenju o uspisu u Centralni turistički registar se navodi da je riječ o nelegalnom objektu, odnosno da je predat zahtjev za legalizaciju.

Njegova majka je istog dana, 10. avgusta, dobila rješenje o kategorizaciji kuće za iznajmljivanje kao i upis u Centralni turistički registar. Po svemu sudeći, radi se o istoj vili, ali je u ovim rješenjima naznačeno i da se radi o parceli 1763 KO Reževići I. I Erićeva je dobila privremeno rješenje za kuću za iznajmljivanje ležaja, koja ima takođe tri studio apartmana i dva apartmana sa ukupno 15 ležaja.

Uvidom u katastarsku evidenciju na pracelama 1763 i 1762 KO Reževići I, koje su uknjižene na Nataliju Erić, a koje su navedene u rješenjima, ne postoji nikakva višespratna vila, već samo “ruševine porodične stambene zgrade od 44 kvadrata, kao i pomoćne zgrade od 33 kvadrata”.

Uvidom u spisak zahtjeva za legalizaciju dostavljenom budvanskom Sekretarijatu za urbanizam, a koji su objavljeni na sajtu Opštine, nema imena Dejana Erića već samo njegove majke koja je 10. jula predala zahtjev.

U zahtjevu se traži legalizacija kuće - navodi se da ukupna neto površina kuće 482 kvadrata i da ima podrum, prizemlje, dva sprata sa galerijom.

Erići su prethodnih godina izmirivali poreske obeveze Opštini Budva.

Bonus video: