CGO: Trećina studenata misli da CG nije učestvovala u ratu 1991-1995.

Prema rezultatima objavljenim danas, najviše od 120 anketiranih studenata odgovorilo je da su pokojni Slobodan Milošević (50,8 odsto) i Franjo Tuđman (47,5 odsto) odgovorni za rat na teritoriji bivše SFRJ. Svaki sedmi student, odnosno 14,2 odsto ispitanika, za to krive aktuelnog premijera Mila Đukanovića.
29 komentar(a)
CGO, Foto: TV Vijesti screenshot
CGO, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 22.06.2016. 17:25h

Više od polovine anketiranih studenata Filozofskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka ne zna koliko pokrajina je imala bivša SFRJ, a čak 62,5 odsto nije znalo da nabroji danas međunarodno priznate države koje su bile u sastavu Titove Jugoslavije.

To je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO), u kojem su se proteklih nekoliko mjeseci bavili zastupljenošću tema savremene crnogorske istorije kroz osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Prema rezultatima objavljenim danas, najviše od 120 anketiranih studenata odgovorilo je da su pokojni Slobodan Milošević (50,8 odsto) i Franjo Tuđman (47,5 odsto) odgovorni za rat na teritoriji bivše SFRJ.

Svaki sedmi student, odnosno 14,2 odsto ispitanika, za to krive aktuelnog premijera Mila Đukanovića.

Natpolovična većina (54,2 odsto) odgovorila je da je Crna Gora učestvovala u ratu od 1991. do 1995, a gotovo trećina (30,8 procenata) da nije.

Gotovo dvije trećine studenata dalo je, i među ponuđenim opcijama, netačan odgovor na pitanje koje godine su crnogorske snage napale Dubrovnik, a 30 procenata znalo je da se to dogodilo 1991.

Iz CGO su saopštili da su sva dešavanja o pohodu na Dubrovnik i djelovanju Crne Gore tokom jugoslovenskog rata opisana u udžbenicima istorije za osnovce i srednjoškolce jednom rečenicom:

“U napadu JNA na dubrovačku regiju učestvovali su i rezervisti iz Crne Gore”.

Za pokojnog Srđana Aleksića čulo je 40 odsto anketiranih studenata, dok skoro toliko ne zna ko je bio heroj iz Trebinja, čije ime nosi i jedna od ulica u Podgorici.

Čak 21,7 odsto studenata izbjeglo je da odgovori na to pitanje.

Iako je pitanje NATO bombardovanja veoma zastupljeno u crnogorskoj javnosti, svega 27,5 odsto ispitanih studenata znalo je da je bilo sedam ljudskih žrtava tokom NATO bombardovanja u Crnoj Gori, dok 55 odsto nije dalo tačan odgovor.

Bonus video: