U Vladi streknuli od 100 grama soli

So je završila kod forenzičara, a Marija Stanišić iz CZIP, koja je donijela epruvetu s bijelim prahom, u policiji - kod inspektora za krvne delikte
156 pregleda 32 komentar(a)
Marija Stanišić, CZIP, Foto: Zoran Đurić
Marija Stanišić, CZIP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2016. 05:39h

Stotinjak grama morske soli koju su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) dostavili Vladi završilo je kod forenzičara, a otvorena je i istraga da li je neko “bijelim prahom” želio da naudi premijeru Milu Đukanoviću.

Koordinatorka u CZIP-u Marija Stanišić tvrdi da joj je inspektor za krvne delikte kazao da je tužiteljka Romina Vlahović pokrenula postupak i so poslala u Forenzički centar u Danilovgradu, kako bi se tačno utvrdio sastav “bijele praškaste supstance”.

Ona je “Vijestima” ispričala da krajem prošle godine, kada je predala epruvetu sa solju na arhivu Vlade u okviru akcije za zaštitu Ulcinjske solane, nije ni pomislila da će je šest mjeseci kasnije saslušavati “inspektor za krvne delikte”.

U CZIP-u su se, tvrdi ona, našli u čudu, nakon što je 27. maja pozvana da policiji da izjavu povodom “sumnjive bijele praškaste supstance”.

Istu so, odnosno sumnjivi bijeli prah kako su posumnjali u Vladi, iz CZIP-a su kao novogodišnji poklon dostavili svim poslaničkim klubovima u Skupštini, Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu turizma, odborničkim klubovima u Opštini Ulcinj, ambasadorima... - sa porukama “Dajmo šansu Ulcinjskoj solani”, šta su objavili i mediji.

Nikome sem u Vladi epruveta sa solju nije bila sumnjiva.

Iz Vlade, Forenzičkog centra i Tužilaštva nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Stanišićeva je ispričala “Vijestima” da je od njemačke ambasadorke Gudrun Štajnaker dobila savjet da u policiju ne ide bez advokata.

“Bilo mi je veoma neprijatno kada mi je inspektor kazao da je iz odjeljenja za krvne delikte, ali pojasnio je da uzima izjavu samo zbog toga što nemaju dovoljno ljudi”, kazala je ona.

Tvrdi da je inspektoru pojasnila šta je bilo u epruveti i šta je bila svrha dostavljanja soli premijeru.

Ističe da je uzbuna koju su digli u Vladi još čudnija, s obzirom da je na epruveti bio logo CZIP-a, sa ispisanim kontaktom, adresom i veb stranicom.

Stanišićeva kaže da se upisala na arhivi Vlade, “sa sve ličnom kartom”.

“Dakle, ako sam dobro razumjela inspektora, oni su tek negdje oko 22. januara, kada su završeni praznici pronašli epruvetu i predali je tužilaštvu. Od 25. decembra do 22. januara, da je stvarno bila riječ o antraksu ili nekoj drugoj prijetnji, mogla sam učiniti šta sam htjela”, rekla je ona.

Iako zbijaju šale na račun soli koju ispituju forenzičari, u CZIP-u strahuju da je riječ o još jednoj vrsti pritiska da odustanu od zaštite Ulcinjske solane.

“Vrlo je vjerovatno da je ovo namjeran pritisak kako bi nas uplašili”, kazala je Jovana Janjušević iz CZIP-a.

Sa solju stigli do Italije, ne i do Mila

Janjušević je kazala da su ostali zvaničnici pozitivno reagovali na novogodišnji poklon, a pojedini ambasadori bili oduševljeni njihovom idejom.

“Moram naglasiti da smo na jednom sajmu u Italiji dobili glavnu nagradu upravo za ovu epruvetu, kao najkreativniji način promovisanja zaštićenog područja Ulcinjske solane”, istakla je ona. Tvrdi da su nekoliko granica prešli do Italije i da ih nijedna granična kontrola nije ni minutu zadržala zbog epruveta sa solju, od kojih je jedna završila u Forenzičkom centru.

Nisu se nadali da može da se ponovi čuveni “slučaj Bruzda”

U CZIP-u tvrde da nijesu ni sanjali da se može ponoviti nešto slično kao u čuvenom “slučaju Bruzda”.

Pogotovo ne s obzirom da je riječ o premijeru, ističu u toj nevladinoj organizaciji.

Direktor Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” Goran Škatarić pozvao je policiju nakon što je na jezeru izrešetan orao Bruzda kojeg su poljski ornitolozi pratili putem transmitera.

Škatarić je posumnjao da je riječ o špijunaži, pa je transmiter sa tijela orla završio u Forenzičkom centru.

Slučaj je objelodanio ornitolog Mihailo Jovićević, tadašnji aktivista CZIP-a, a forenzičari su, nakon što su pisanje “Vijesti” prenijeli praktično svi mediji u regionu, ustanovili da je riječ o transmiteru, a ne špijunskom uređaju.

Škatarić je tada kažnjen umanjenjem jedne zarade za 10 procenata, jer nije pružio adekvatnu medicinsku pomoć ranjenom orlu.

On i danas upravlja najvećim jezerom na Balkanu.

Bonus video: