Nikšićki taksisti napravili sindikat: Inspekcije ne rade svoj posao

„Porez plaćamo 680 eura, tako da sa parking mjestom, održavanjem auta, registracijom, licencom, taksama, godišnje plaćamo oko 1.200–1.300 eura“, kazao je Rosandić na konferenciji za novinare
245 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić taksisti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić taksisti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.06.2016. 12:19h

Samostalni taksisti Nikšića, nezadovoljni nelojalnom konkurencijom, kao i sve češćom pojavom taksista bez licenci, formirali su sindikalnu organizaciju kako bi se izborili za što bolji položaj.

„Formirali smo sindikat zbog velike nepravde prema nama. Inspekcije ne rade svoj posao. Veliki je broj taksista koji na svoja auta stave reklame za taksi firmu, iako nemaju licencu za rad. Nažalost, inspekcije ne kontrolišu njih već nas koji imamo licence“, kazao je Želimir Rosandi, predsjednik novoformirane Sindikalne organizacije Samostalnih taksista.

Pomenuta organizacija trenutno broji tridesetak članova koji, kako su kazali, nikako da se izbore kako sa kolegama bez licenci, tako i sa taksi udruženjima kojih je u gradu pod Trebjesom šest.

„Porez plaćamo 680 eura, tako da sa parking mjestom, održavanjem auta, registracijom, licencom, taksama, godišnje plaćamo oko 1.200–1.300 eura“, kazao je Rosandić na konferenciji za novinare.

Prema riječima Vidaka Popovića Opština im je prošle godine predlagala da cijena kilometra bude 0,60 eura, ali da su udruženja spustila tarifu, tako da tokom dnevne vožnje nema starta, dok on za noćnu vožnju iznosi 0,35 eura po kilometru.

Željko Perović je kazao da će tražiti od Komunalne inspekcija da zabrani taksiranje svima koji nemaju izvod iz licence, a takvih je, kako tvrdi, u Nikšiću preko 60.

„Mi plaćamo parking prostor koji nam zauzmu ovi bez licence. Kada bi se sa ulice sklonili svi koji nemaju licence povećao bi se naš novac za trećinu. Bude dana da radimo čitav dan i da jedva zaradimo deset eura. Kada poplatimo sve dažbine ne ostane nam ništa“, kazao je Perović.

Od skoro nikšićki taksisti plaćaju i turističku taksu od 72 eura godišnje iako, kako tvrde turista skoro i da nema u Nikšiću, a i to što ima, oni ne voze.

„Sve turiste koji organizovano dolaze voze taksi udruženja. Ne pamtim za ovo sedam – osam godina da me iko pozvao da povezem nekog turistu iz hotela“, kazao je Popović.

Zbog toga traže da se samostalnim taksistima ukine plaćanje turističke takse, a problematično je, kako su kazali, i plaćanje parking prostora koji na kraju „okupiraju“ neregistrovani taksisti.

Sreten Rabrenović smatra da je potrebno provjeriti da li taksi udruženja zaista korisnicima njihovih usluga naplaćuju noćnu tarifu po 0,35 eura.

„Ako mušterije kažu da isto plate meni koliko plate i taksistima iz udruženja, koji imaju nižu cijenu, pitanje je da li je zaista kilometar 0,35 centi. Mislim da je riječ o prevari“, kazao je Rabrenović, koji taksira deset godina.

Popović smatra da izlaz postoji samo ako postoji volja nadležnih da se isti riješi.

„Izlaz bi bio da Opština odredi cjenovnik taksi usluga, da start bude 30 centi, kao što je nekada bilo, a 50 centi kilometar, kao i da svi taksisti moraju da prilože Opštini da smo na Metrološkom institutu baždarili taksimetre po tim cijenama. To se nekada tako radilo. Ne znamo zašto je to sada ukinuto“, kazao je Popović.

Prema riječima Vidaka Popovića Nikšić ima, računajući broj stanovnika, više taksista nego Beograd.

„Prema podacima koje nam je Opština dala prošle godine, na hiljadu stanovnika u Beogradu, Kopenhagenu, ili bilo gdje drugo, je 1,8 taksi vozila, što znači da bi za opštinu Nikšić optimalan broj bio 1,67, ili oko 120 vozila. Kod nas je oko 250 registrovanih vozila ili 3,5 na hiljadu stanovnika“, kazao je Popović.

Bonus video: