Šehtman: Ljudski kapital je dugoročni resurs svake države

"Izgradnja održve ekonomije zahtijeva razvoj ljudskog kapitala. To je glavni dugoročni resurs, zbog čega bi vlade trebalo da ulažu više u obrazovanje, a posebno da vode računa prilikom odabira nastavnika"
1 komentar(a)
Dan Šehtman, Foto: Univerzitet Crne Gore
Dan Šehtman, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2016. 17:54h

Izgradnja održve ekonomije zahtijeva razvoj ljudskog kapitala, koji je glavni dugoročni resurs svake zemlje, kazao je nobelovac Dan Šehtman, koji je danas bio gost Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako je saopšteno iz UCG, Šehtman dobitnik je Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine za otkriće kvazikristala, a u rektoratu Univerziteta održao je predavanje na temu „Demografija, tehnološko preduzetništvo i budućnost Crne Gore“.

On je na predavanju, između ostalog, ukazao da je stopa nataliteta mala u Crnoj Gori, navodeći da je takva situacija i u Evropi, što bi u budućnosti za posljedicu moglo da ima smanjenje broja radno sposobnog stanovništva.

Tim problemom se, kako je naveo, treba baviti, a prvo što se može uraditi jeste da se utiče na povećanje stope nataliteta i ohrabri tehnološko preduzetništvo.

"Izgradnja održve ekonomije zahtijeva razvoj ljudskog kapitala. To je glavni dugoročni resurs, zbog čega bi vlade trebalo da ulažu više u obrazovanje, a posebno da vode računa prilikom odabira nastavnika", kazao je Šehtman.

Prema njegovim riječima, prvi korak u razvoju ljudskog kapitala je obezbjeđivanje dobrog bazičnog znanja, kao i inženjerskog i naučnog obrazovanja, a zatim su tu vladine politike i podrška preduzetničkom obrazovanju, što bi trebalo da bude zadatak broj jedan svih izvršnih vlasti.

Šehtman je rekao da su važani elementi u razvoju ljudskog kapitala i slobodna tržišna ekonomija i odsustvo korupcije.

On je kazao da se na razvoju preduzetničkog duha i znanja mora raditi, a važnu ulogu u tome imaju i univerziteti.

"O preduzetništvu treba da uče srednjoškolci, ali i inženjeri i naučni radnici na univerzitetima i magistranti", smatra Šehtman.

On je dodao i da djecu u vrtićima, u dobi od četiri do pet godina, treba podučavati o nauci.

Rektorka Radmila Vojvodić je, pozdravljajući Šehtmana i učesnike skupa, podsjetila da je na UCG u toku reorganizacija i ozbiljan reformski proces.

"Ovaj razgovor o kreativnom pristupu i preduzetničkom duhu u naučno-istraživačkom radu nama je prijeko potreban. Sigurna sam i inspirativan nadalje u smislu postizanja novih profesionalnih ciljeva koje postavljamo pred sebe ne samo u okviru delikatnog procesu u kojem se nalazimo, nego i pokušavajući da prepoznamo sopstveno mjesto u prostoru evropskog visokog obrazovanja i podignemo kvalitet naučno-istraživačkog rada i referentnost i naših profesora, i time našeg Univerziteta", kazala je Vojvodić.

Profesor Veljko Milutinović podsjetio je da je Šehtman u Izraelu, osim kao dobitnik Nobelove nagrade, poznat i po još jednoj aktivnosti.

"Već 29 godina na Institutu Tehnion, za preko 600 studenata godišnje, drži predmet koji se odnosi na kreativnost u komercijalizaciji rezultata naučno-istraživačkog rada", naveo je Milutinović.

Bonus video: