Crna Gora na moru već u NATO

Sve članice ADRION inicijative osim Crne Gore, istovremeno su i članice NATO, ali Mornarica VCG sa njima već godina uspješno sarađuje i interoperabilno djeluje na moru, upravo po NATO standardima
85 pregleda 11 komentar(a)
Brodovi OCMF u, Foto: Brindisireport.it
Brodovi OCMF u, Foto: Brindisireport.it
Ažurirano: 10.06.2016. 12:07h

Prvo aktiviranje Združenih snaga za djelovanje na moru zemalja Jadransko-jonske inicijative (ADRION) obaviće se u ponedjeljak 13.juna kada će iz italijanske luke Brindizi na vježbovne aktivnosti u regionu srednjeg Jadrana na potezu od Brindizija do Ankone, isploviti sastav od ukupno 7 ratnih brodova Italije, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Slovenije i Albanije.

Tokom tri dana plovidbe, ovaj multinacionalni flotni sastav će uvježbavati aktivnosti reagovanja na stvarne situacije na moru: traganja i spašavanja, izvođenje pomorske blokade, izvođenje bordinga na brodove sa sumnjivim teretom i slično.

Ova vježba označava i praktično zaživljavanje u praksi tzv. združenih snaga za brzo reagovanje na moru (On Call Maritime Force-OCMF) zemalja članica ADRION-a, a koje će u budućnosti, u slučajevima stvarne potrebe i reagovati u području Jadransko-jonskog basena.

Oktobra prošle godine u Veneciji je potpisan tehnički sporazum o uspostavljanju Združenih pomorskih snaga koje bi bile aktivirane po pozivu u slučaju potrebe, pa će ovogodišnja vježba koja se održava pod komandom Italije, biti prilika da se u praksi započne sa realizacijom i uvježbavanjem aktivnosti predviđenih sporazumom.

Sve članice ADRION inicijative osim Crne Gore, istovremeno su i članice NATO, ali Mornarica VCG sa njima već godina uspješno sarađuje i interoperabilno djeluje na moru, upravo po NATO standardima.

U OCMF koje su počev od 5.juna uvježbavane u luci Brindizi prije prvog zajedničkog izlaska na more naredne sedmice, Crnu Goru predstavlja veliki patrolni brod P-34, Italiju fregata “Libeccio” i pomoćni transportni brod “Capri”, Albaniju patrolni brod “Butrinti”, Hrvatsku raketna topovnjača “Dubrovnik”, Sloveniju patrolni brod “Triglav”, a Grčka je u ovaj sastav poslala svoju raketnu topovnjaču “Roussen”.

Predstojećoj združenoj vježbi na moru u regionu srednjeg Jadrana, prisustvovaće i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković. Inače, OCMF pomorski sastav zemalja članica ADRION-a, po pravilu će se aktivirati jednom godišnje u cilju uvježbavanja, a po potrebi i češće u slučaju pojave pravih bezbjedonosnih izazova za saveznike u basenu Jadrana i Jonskog mora.

Komandovanje nad OCMF rotira se svake godine između zemalja-članica.

Bonus video: