Jačanje saradnje sa Estonijom u oblasti e-uprave i sajber bezbjednosti

Ministarka je kazala da su ključni prioriteti u radu ministarstva nova organizacija državne uprave, optimizacija broja zaposlenih, kao i aktivnosti na digitalizaciji javnih usluga
114 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović danas je primila novoimenovanu ambasadorku Estonije u Crnoj Gori, Kristi Karelson, a na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnje u oblasti e-uprave i sajber bezbjednosti.

Pribilović je poželjela dobrodošlicu Karelson i upoznala je sa aktivnostima na planu reforme javne uprave u protekle dvije godine, sa fokusom na rezultate u oblasti javne uprave.

Ministarka je kazala da su ključni prioriteti u radu ministarstva nova organizacija državne uprave, optimizacija broja zaposlenih, kao i aktivnosti na digitalizaciji javnih usluga.

„Pred Ministarstvom javne uprave je puno izazova i odgovor vidimo u poboljšanju kvaliteta javne usluge, modernizaciji i inovaciji u javnom sektoru, s posebnim akcentom na razvoj e-uprave i digitalnog društva“, rekla je Pribilović.

Karelson je pozdravila aktivnosti na planu uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu veliko iskustvo u razvoju e-uprave, ona je ponudila podršku Estonije na planu unapređenja normativnog okvira u toj oblasti, kao i jačanje saradnje i razmjenu iskustava na polju digitalizacije i posebno sajber bezbjednosti", stoji u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, Karelson je izrazila zadovoljstvo povodom započetih aktivnosti na uspostavljanju nacionalnog identifikacionog dokumenta.

"Sagovornici su pozdravili dosadašnju podršku e-Government akademije u organizovanju radionica i podrška Estonije, kao partnera u okviru Twining projekta", kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora je ocijenjeno da postoji značajan prostor za saradnju dvije države i razmjene najbolje prakse u cilju unapređenja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje reforme javne uprave.

Bonus video: