Jagode uvezene iz Srbije ispravne za jelo

Ruska poljoprivredna inspekcija ranije je u pošiljci jagoda iz Srbije otkrila nedozvoljene količine pesticida i nitrata, nakon čega je UIP naložila da prve uvezene jagode moraju proći laboratorijsku analizu
85 pregleda 9 komentar(a)
jagode, Foto: Shutterstock.com
jagode, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.06.2016. 15:02h

Rezultati analize uzoraka jagoda uvezenih iz Srbije prije tri dana pokazali su da je to voće ispravno za ljudsku upotrebu, saznaju "Vijesti" u Upravi za inspekcijske poslove (UIP).

Ruska poljoprivredna inspekcija ranije je u pošiljci jagoda iz Srbije otkrila nedozvoljene količine pesticida i nitrata, nakon čega je UIP naložila da prve uvezene jagode moraju proći laboratorijsku analizu.

Iz UIP-a su ranije saopštili da će sanitarni inspektori u narednom periodu, prije davanja dozvole za uvoz, slati na ispitivanje u ovlašćene laboratorije voće koje se uvozi iz Srbije.

Naglasili su da tokom 2016. godine, do prije tri dana, nije bilo uvoza jabuka i jagoda iz Srbije, već da je to voće stizalo iz Makedonije i Albanije.

Ruska poljoprivredna inspekcija otkrila je nedavno da 10 odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća, porijeklom iz Srbije i Moldavije, sadrži nedozvoljene količine pestdicida i nitrata.

Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka, a najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama.

Mediji su ranije objavili da je iz ruske inspekcije lani najavljeno da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije, zbog masovnog falsifikovanja fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

Bonus video: