Vujanović: Miroljubivost je temeljna vrijednost društvenog života

On je kazao da se navršava milenijum od kada je živio i vladao sveti Vladimir
59 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2016. 12:24h

Miroljubivost je temeljna vrijednost društvenog života, a pravičnost mjera etičkih načela, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, otvarajući naučnu konferenciju posvećenu hiljadugodišnjici od smrti kneza Vladimira Dukljanskog.

Vujanović je kazao da je u poznatom Ljetopisu pop Dukljanin ostavio istorijsko svjedočanstvo o ovom vladaru čiji se kult osim Duklje poštovao i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj.

"Ova činjenica može biti podsticajna za multikulturno i multivjersko biće Crne Gore", rekao je Vujanović.

On je kazao da se navršava milenijum od kada je živio i vladao sveti Vladimir.

"Poznat kao sveti Jovan Vladimir, vladar za koga je vizantijski istoričar Jovan Skilica, veličajući njegovo dostojanstvo i ugled napisao da je bio miroljubiv, pravičan i pun vrlina", rekao je Vujanović.

Sveti Vladimir vladao je Dukljom krajem Desetog vijeka. U komplikovanim vojno-političkim uslovima knez Vladimir se sukobio sa vojskom cara Samuila na rijeci Bojani 997. godine i odveden je u Samuilov dvor. Njegova ženidba sa Samuilovom kćerkom Kosarom, vratila mu je dukljanski prijesto, a tokom vjekova prerasla je u legendu.

Knez Vladimir pogubljen je za vrijeme cara Vladislava u Prespi 1016. godine i od tada njegova čudesna ličnost ne prestaje da plijeni svetiteljstvom i ukupnim uticajem.

Na dukljanskom prijestolu naslijedio ga je Vojislav, osnivač crnogorske dinastije Vojislavljevića, čime je započet složeni proces uspostavljanja državne organizacije.

Vujanović je kazao da je veoma značajno interdisciplinarno proučavanje vladavine kneza Vladimira.

"Ono je važno i za razumijevanje utemeljenja državnosti Crne Gore. Proces osvješćenja i emancipacije državotvorne ideje Crne Gore prirodno je okončan obnovom državne nezavisnosti. Obnovom koja je dokazala da se državna pitanja mogu rješavati demokratski", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, ukorijenjena u svom bogatom istorijskom nasljeđu i kulturi, Crna Gora je u potpunosti privržena civilizacijskim vrijednostima razvijenih država.

Deceniju nakon sticanja nezavisnosti Crna Gora je, kaže on, čvrsto opredijeljena na ispunjavanju svojih strateških ciljeva u evropskim i evro-atlanskim integracijama.

"U procesu kompleksnih političkih transformacija, poštujući međunarodne obaveze, posvećeni smo njihovoj implementaciji. Crna Gora je pouzdan partner u afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i promoter stabilnosti u regionu", kazao je Vujanović.

Vujanović je predsjednik organizacionog Odbora za obilježavanje hiljadugodišnjice od smrti kneza Vladimira Dukljanskog.

Bonus video: