Napadi na novinare da se strožije kažnjavaju

HRA je predstavila izmjene Krivičnog zakonika Crne Gore, koje su predložili, a koje podržava i novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2016. 15:58h

Policija je od ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića - 2004. godine do danas zaprimila 69 prijava napada na novinare, kazao je Saša Rakočević, rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Uprave policije.

Rakočević je govorio na skupu "Ka vladavini prava i slobodi izražavanja: kako obezbijediti kažnjivost napada na novinare, kako spriječiti takve napade i obezbijediti pravni okvir povoljan za istraživačko novinarstvo?”, koji je organizovala Akcija za ljudska prava (HRA) uz podršku Australijske ambasade.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević saopštila je da poseban problem predstavlja kada država toleriše da napadi na novinare istraživače prođu nekažnjeno i ne istraži, ne samo počinioce napada već i nalogodavce i saučesnike.

"Novinarski rad, pogotovo istraživački, omogućava građanima da ne budu neobaviješteni i naivni i da odluke, od kojih zavisi njihova budućnost, donose odgovorno i racionalno. Onog trenutka kada istraživački novinar bude napadnut, to je alarm na uzbunu. To znači da ono čime se on bavio neko želi da prikrije, da takav rad i ostvarivanje pravde bude onemogućeno", rekla je Gorjanc Prelević.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković kazao je da se jačanjem proaktivnog rada tužioca, unapređenjem njihove edukacije i kavalitetnim optužnim aktima može obezbijediti kažnjivost napada na novinare.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović istakao je da se ubistvo Duška Jovanovića mora rasvijetliti.

HRA je predstavila izmjene Krivičnog zakonika Crne Gore, koje su predložili, a koje podržava i novi ministar unutrašnjih poslova.

Iz te NVO su predložili da se u krivični zakon uvedu dva nova člana koji će tretirati kazne za napade na novinare, ali i još neke izmjene koje tretiraju rad novinara (Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka).

HRA je tražila i da se u članu 144 - Teško ubistvo dopiše tačka 6: "ko liši života novinara pri vršenju ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadataka", kazniće se zatvorom najmanje 10 godina ili kaznom zatvora od 40 godina.

"Možemo da mijenjamo zakonsku regulativu koliko god želimo, ali budite sigurni ne bude li promjene političkog ambijenta i potpune demokratizacije društva, nijedan zakon neće biti dovoljan da neko bude kažnjen. Današnji zakoni koliko god bili manjkavi, nijesu smetnja da se dođe do istine i shodno njoj počinilac kazni. Problem je u nedostatku volje, naslijeđenoj potrebi da političke partije kontorlišu sve ili nište. Nema djelimično“, rekao je Danilović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič istakao je da je teško da se obezbijedi sloboda izražavanja ako vladavina prava nije čvrsto usidrena kao temelj svake funkcionalne demokratije. Za Drobniča je, kaže, zabrinjavajuće da se i nakon 12 godina ne zna ko je ubio Duška Jovanovića, niti ko je naredio ubistvo i sa kojim motivima.

"Riješenje ovog kao i drugih ozbiljnih slučajeva u kojima su novinari prebijeni je od suštinskog značaja za nadležne institucije, a naročito pravosuđe i policiju", istakao je on.

Galerija

Bonus video: