Zmija sklupčana na klupi mirno odmara u centru Bara

Ovo nije prvi slučaj ove sezone da su zmije viđene u crnogorskim gradovima. Zmije su nedavno viđene u podgoričkim naseljima Blok 5 i Siti kvart
131 pregleda 11 komentar(a)
zmija Bar, Foto: Screenshot (YouTube)
zmija Bar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.06.2016. 13:34h

Sklupčana zmija koja se sunča na barskom suncu, prizor je koji je dočekao stanare okolnih zgrada.

Video na kojem se vidi kako zmija mirno odmara na klupi u centru Bara, redakciji "Vijesti" je proslijedio čitalac.

Ovo nije prvi slučaj ove sezone da su zmije viđene u crnogorskim gradovima. Zmije su nedavno viđene u podgoričkim naseljima Blok 5 i Siti kvart.

Iz Crnogorskog društa ekologa tada su kazali da je u Podgorici, od otrovnica moguće sresti samo poskoka, te da je njega vrlo lako razlikovati od ostalih zmija po rogolikom izraštaju na vrhu glave i cik cak šarama na leđima.

Vuk Iković iz tog Društva je rekao da se strah od zmija stiče, odnosno nije urođen.

"On je koristan u onoj mjeri u kojoj podstiče našu obazrivost i opreznost prema ovim životinjama. Djeca do četvrte godine nemaju strah od zmija, a naknadno im biva prenesen od roditelja i okoline. Stoga kao i svaki drugi strah tako i strah od zmija se moze prevazići. Danas gotovo svako želi ubiti zmiju, a mnogi od nas time pokazuju hrabrost. Tu se ne radi o hrabrosti, tu se prije svega radi o nedostatku kulture jer su zmije dio našeg zajedničkog prostora. Čovjek ubija ono što smatra opasnim, ono čega se plaši", kaže Iković.

Ukoliko ubijemo zmiju - na primjer u svom dvorištu, dodaje Iković, poslije par mjeseci pojaviće se druga jedinka na istom prostoru.

"Ubijanjem jedne zmije čovjek ostavlja čist prostor za naseljavanje druge zmije. Tako se može desiti da mjesto gdje je stanovala neotrovna zmija bude naseljeno otrovnom zmijom. Svaka biljka i svaka životinja na ovoj planeti ima svoje mjesto u jednom staništu koje naseljava i dprinosi prirodnoj ravnoteže te čini našu okolinu pristupačnom, pogodnom za život", rekao je Iković.

Bonus video: