Pijaca na mjestu Kolektivne zgrade

Predviđeno da se stare zgrade u Ulici kralja Nikole, koje sada imaju prizemlje i sprat, mogu dograditi za jednu etažu
360 pregleda 2 komentar(a)
Kolektivna zgrada, Foto: Boris Pejovic
Kolektivna zgrada, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 26.05.2016. 17:08h

Na Zabjelu, gdje je bila takozvana Kolektivna zgrada planirana je izgradnja tržnice sa pijacom, koja bi imala prizemlje i dva sprata.

To je predviđeno izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Stambena zajednica VI Stara varoš”.

„Na urbanističkoj parceli 34 planirana je tržnica. Planirana spratnost ovog objekta je do P+2, sa mogućnošću izgradnje podzemne etaže za potrebe garažiranja i servisnih sadržaja. Preporuka planera je da se u prizemlju objekta planira tržnica, a na ostalim spratnim etažama sadržaji svojstveni tržnim centrima - trgovine, butici, kafići, agencije, igraonice ...”, navodi se u dokumentu.

Planirano je između ostalog, kako je saopšteno na jučerašnjoj javnoj raspravi o tom dokumentu, da se stare zgrade u Ulici kralja Nikole, koje sada imaju prizemlje i sprat, mogu dograditi za etažu.

Dokumentom je predviđena izgradnja Doma zdravlja naspram sadašnje ambulante u Jerevanskoj ulici, nadgradnja vrtića “Poletarac”.

Planom je omogućena dogradnja i nadgradnja Osnovne škole „Vuk Karadžić”. Predsjednika Skupštine etažnih vlasnika iz broja 207 u toj ulici, Slobodana Anđelića, interesovalo je kako stanari mogu dobiti dozvolu da naprave krov.

“Naša zgrada ima prizemlje i sprat, odnosno ravni krov. Dva puta smo radili izolaciju, kako nam ne bi prokišnjavalo, a ljeti kada su vrućine je nepodnošljivo. Zgrada ima 12 stanova, većina stanara su penzioneri”, kazao je Anđelić.

Obrađivač plana Milena Nilević objasnila je da je izmjenama DUP-a i za tu zgradu predviđena nadogradnja sprata i da se na tu novu etažu može uraditi krov. Predstavnica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Vesna Rakčević kazala je da svi koji imaju primjedbe na plan, treba da ih dostave pismeno do trećeg juna.

“Sve primjedbe će biti razmotrene, a obrađivač plana će ukoliko bude moguće, uvažiti ih”, kazala je Rakčević. Nilević je pojasnila da je Ulica kralja Nikole nastavak Ulice slobode i da bi kao takva trebalo da ima i odgovarajući izgled, sa uređenim fasadama.

“Plan obuhvata područje koje je zaista gusto naseljeno, ali nema odgovarajuće sadržaje”, istakla je Nilević.

Dom zdravlja imaće prizemlje i maksimalno dva sprata

Kako je objašnjeno, predviđeno je da na mjestu prizemnih objekata u Ulici Radosava Burića budu izgrađeni stambeni.

Nacrtom je na urbanističkoj parceli 55 planirana izgradnja Doma zdravlja, koji bi imao imao prizemlje i maksimalno dva sprata.

Urbanističke parcele 60 i 70 su, kako se navodi, planirane za sadržaje sporta i rekreacije, sa prizemnim objektima, maksimalne površine 200 metara kvadratnih. Dokumentom je obuhvaćen prostor od oko 29 hektara, a rasprava je do trećeg juna.

Bonus video: