Sedam decenija Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine

“Budimo veliki borci, ponosni na pobjedu svaku, naše su pobjede veće jer vodimo borbe u mraku“, riječi su himne Saveza slijepih Crne Gore, autora Aleksandra Tošića
232 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave jubileja, Foto: Svetlana Mandić
Sa proslave jubileja, Foto: Svetlana Mandić

Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, koja broji oko stotinu članova, obilježila je sedam decenija postojanja i programom pokazala gostima da se najbolje “vidi” srcem.

“Budimo veliki borci, ponosni na pobjedu svaku, naše su pobjede veće jer vodimo borbe u mraku“, riječi su himne Saveza slijepih Crne Gore, autora Aleksandra Tošića.

Zahvaljući slijepim i slabovidim osobama, sala “Zahumlja” odavno nije bila više “osvijetljena”.

Predsjednik Organizacije Goran Macanović je u referatu, koji je pročitala Katarina Bigović, podsjetio na istorijat, ali i na ljude koji su se tokom sedam decenija trudili da članovima život učine lakšim i budu im podrška u svim aktivnostima.

Za sedam decenija urađeno je mnogo, a mnoge aktivnosti za osobe sa oštećenim vidom upravo su oni pokrenuli, poput “audio biblioteke“, resursnog centra za asistivne tehnologije, zvučnih semafora, servisa personalnih asistenata zajedno sa udruženjem “Plegija“.

Osnovali su preduzeće „Tiflomont“ koje se bavi nabavkom pomagala za osobe sa oštećenim vidom, osnovali prvi golball klub u Crnoj Gori, nabavili prvi govorni pikado...

“Ponosni smo na ovih 70 godina, ali istovremeno i nezadovoljni nivoom inkluzivnosti društva u kojem žive osobe sa oštećenim vidom i osobe sa invaliditetom. Da bi naše društvo bilo inkluzivnije i pristupačnije za sve njegove građane, neophodno je da svi zajedno prije svega otklonimo one najteže barijere koje se nalaze u našim glavama i da podignemo nivo svijesti o značaju da društvo i okruženje u kome živimo bude jednako važno i jednako pristupačno svim građanima koji žive u njemu“, poručio je Macanović.

Kako je kazao, „civilizovanost i humanost jednog društva, njegova zrelost i odgovornost, ogleda se ponajprije u odnosu prema osobama sa invaliditetom“.

Jubilej je bio prilika i da se zahvale onima koji su uz njih, pa su povelje dobili Opština Nikšić, Pivara “Trebjesa“, nikšićki Sportski centar, Paraolimpijski komitet Crne Gore i Koviljka Baranin koja je dobila specijalnu povelju jer je, prema riječima Macanovića, riječ o osobi koja je 42 godina sa njima, koja predstavlja stub organizacije i ima veliki doprinos za sve postignute rezultate.

Program u kome su učestvovali Komnen i Veselin Vuković, Nikolina Arapović, Anđela Dragović, Bojana Otašević, Milo Kastratović, Ranko Magovčević, Slavica Ognjenović, Dragan Kankaraš, Branko Nikolić i orkestar Saveza slijepih, vodila je Nevena Kovačević.

Povodom jubileja, organizovan je i prvi međunarodni turnir u govornom pikadu.

Bonus video: